Την ικανοποίησή του για την τυπική έγκριση από το Συμβούλιο ECOFIN της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων των χωρών του ευρώ προς τη χώρα μας, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τόνισε παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις και είμαστε όλοι σίγουροι ότι με βάση αυτές και τις αποφάσεις που πήρε, θα πάμε ακόμη καλύτερα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που σήμερα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτές οι επιλογές είναι η αύξηση κατά μία ή δύο μονάδες όλων των αγαθών που είναι στο χαμηλό συντελεστή 11%, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, και η ιδέα της εξίσωσης του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

Διευκρίνισε πάντως ότι επί αυτού του θέματος δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις και ότι «μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τα έσοδα τα οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το λιγότερο δυνατό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και την αγορά».

Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, «το να μπει κανείς σε μια λογική ενός διαφορετικού συστήματος το οποίο εξισώνει τους φόρους και ταυτόχρονα έτσι χτυπάει το λαθρεμπόριο που υπάρχει λόγω των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών- και ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται κατ’ εξοχήν από μια παρόμοια αύξηση του φόρου, είναι μια κατεύθυνση την οποία κοιτάμε με μεγάλη προσοχή και μεγάλη σοβαρότητα».

Επεσήμανε ακόμη ότι η ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων, σε συνέχεια της τελευταίας σύσκεψης της διϋπουργικής επιτροπής, συντάσσει μαζί με τα αρμόδια υπουργεία τις προδιαγραφές για την πρόσληψη συμβούλων, κάτι που αφορά τα λιμάνια, τους οδικούς άξονες και τις συμβάσεις παραχώρησης, τα αεροδρόμια, ζητήματα γύρω από την ύδρευση και την ΔΕΠΑ.

Αναφερόμενος εξάλλου στο δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού τομέα τόνισε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη διατήρηση και ενίσχυσή του. Αναφερόμενος στη δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφού είπε ότι «επιχειρούμε να μειώσουμε ένα έλλειμμα που είναι πάνω από 30 δις, στα 18,5 δις. τόνισε πως αυτοί είναι πόροι που αφαιρούνται από την οικονομία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

«Επιχειρούμε να το κάνουμε με τον πιο δίκαιο και λιγότερο επώδυνο τρόπο, αλλά όταν μειώνεις το έλλειμμα, το κάνεις αυξάνοντας τα έσοδα και μειώνοντας τις δαπάνες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με βάση την πορεία του δευτέρου εξαμήνου, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη από το 4%.

«Το ζητούμενο είναι να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την ύφεση και στο πλαίσιο αυτό, σε μερικές μέρες θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το στίγμα που θα δώσει εκεί για πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση».