Δυσαρέσκεια επικρατεί στη δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ, στη Γερμανία, για τη συμφωνία με τη Γαλλία σχετικά με τη θέσπιση προϋπολογισμού για την ευρωζώνη. Το σχέδιο αυτό, που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με σκοπό την καλύτερη προστασία των χωρών – μελών από την κρίση, προκαλεί ενόχληση στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, το κόμμα CSU, οι οποίοι έχουν ήδη τεταμένες σχέσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU της Μέρκελ.

Το CSU, αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, επιθυμεί να συγκληθεί σύσκεψη με μέλη της κυβέρνησης και άλλους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό για να συζητηθούν λεπτομερώς οι αποφάσεις που ανακοίνωσαν χθες από το Μέζεμπεργκ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Μέρκελ, όπως αναφέρουν η Bild και Suddeutsche Zeitung και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έγκριση της Γερμανίδας καγκελαρίου στη δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης έως το 2021 αντιμετωπίζεται με δυσαρέσκεια από το CSU,

«Πάντα αντιμετωπίζαμε με επιφυλάξεις έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να απειλήσει τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος. «Πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως» πρόσθεσε.

Το Βερολίνο φοβάται ότι ο προϋπολογισμός για την ευρωζώνη θα ενθαρρύνει «ένωση μεταφοράς χρημάτων», αναγκάζοντας τις πιο πλούσιες χώρες να πληρώνουν για τα κράτη τις οικονομικές πολιτικές των οποίων θεωρούν χαλαρές, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που επίσης συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι θετικά διακείμενοι προς τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη που επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ η αντιμετώπιση από το CDU της Μέρκελ ήταν πάντα πιο χλιαρή, κάποιες φορές ακόμη και εχθρική.