Την εκτίμησή τους ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία αναφέρουν σε εκθέσεις τους επενδυτικοί οίκοι.

Η Citigroup αναφέρει ότι «οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κυμαίνονται μεταξύ 50% έως 75%.

Παράλληλα παρά το γεγονός ότι η έξοδος θα είναι διαχειρίσιμη, θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική και νομισματική δράση (π.χ. πιο φθηνά τριετή δάνεια από την ΕΚΤ, μείωση των επιτοκίων, χαλάρωση των απαιτήσεων λιτότητας, πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, χρηματοδοτήσεις τραπεζών από πανευρωπαϊκό μηχανισμό, νέα πακέτα διάσωσης, περισσότερες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, διευρυμένα κεφάλαια διάσωσης).

Από την πλευρά της η JPMorgan εκτιμά ότι επιστροφή στη δραχμή για την Ελλάδα θα οδηγούσε το ευρώ στο 1,1 δολάρια και σημαντικές εκροές κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την Η Morgan Stanley το βασικό σενάριο δείχνει πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης στο 35% μέσα στο επόμενο 5μηνο. Οι χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Πιθανή ισχυρή πολιτική απάντηση και ενέργειες προς την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση θα παρείχε κάποιο περιθώριο για ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Η Societe Generale αναφέρει ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει ότι δύο χρόνια η εταιρική κερδοφορία θα υποχωρεί, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα αυξάνονταν και η ύφεση θα εντεινόταν.