Μικρή αχτίδα φωτός στη μεγάλη αλυσίδα των λουκέτων, που όμως σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει στη δραστηριότητα που εμφάνιζε τα προηγούμενα χρόνια η βιοτεχνική επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εγγραφών-διαγραφών, που γνωστοποιεί με σημερινή του ανακοίνωση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης (ΒΕΘ).

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου ΒΕΘ, οι ενάρξεις επιχειρήσεων ήταν αυξημένες κατά 19% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, και οι διαγραφές μειωμένες κατά 22%.

Βέβαια, όπως επισημαίνεται ανακοίνωση, από τη μεταφορά των ποσοστών σε απόλυτους αριθμούς, προκύπτει ότι η έναρξη των επιχειρήσεων, κατά την εξεταζόμενη περίοδο ήταν ιδιαίτερα «ισχνή», καθώς μόλις 95 επιχειρήσεις αποφάσισαν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο.

Τη… μερίδα του λέοντος στις εγγραφές κατέχουν οι ατομικές επιχειρήσεις, που είναι 69 επί συνόλου 95 των νέων επιχειρήσεων. Συνολικά, δε, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, οι ατομικές επιχειρήσεις ήταν 53 σε σύνολο 80 εγγραφών.

Εξάλλου, ασύμφορες κρίθηκαν 206 επιχειρήσεις, ενώ δύο οδηγήθηκαν σε πτώχευση στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το σύνολο των διαγραφών να φτάνει τις 288. Έναν χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχαν προχωρήσει σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 369, ενώ ο αριθμός των ασύμφορων έφθανε σε 217. Πρωτοκαθεδρία στις διαγραφές είχαν φέτος οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς 219 κατέβασαν ρολά, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, κατά το αντίστοιχο διάστημα, οι διαγραφές διαμορφώνονταν σε 279.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, ευρύτερα, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των λουκέτων του πρώτου τριμήνου μπορεί να είναι περιορισμένος σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο δεν παύει να είναι δυσανάλογα μεγάλος έναντι των ενάρξεων νέων επιχειρήσεων. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.