«Αν πετάξεις μια πέτρα στο Τελ Αβίβ, το πιθανότερο είναι ότι θα χτυπήσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μιας τεχνολογικής start up»: χρησιμοποιώντας αυτή τη «δανεική» φράση*, ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι (Ron Huldai) περιέγραψε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, την υψηλή πυκνότητα -από τις υψηλότερες παγκοσμίως- νεοφυών επιχειρήσεων (startups), που η πόλη απέκτησε μέσα σε λίγα χρόνια, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν. Μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την υπογραφή μνημονίου για τη δημιουργία του «Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης – ΟΚ!THESS», ο κ. Χουλντάι έδωσε επίσης μια γλαφυρή περιγραφή του κλίματος και της επικρατούσας νοοτροπίας στην πόλη του ώς προς την επιχειρηματικότητα, που έχει πλέον γίνει μέρος του ίδιου του lifestyle.

«Πάρτε μια βερμούδα για την παραλία και μία για τα meeting»

«Όταν έρθετε στο Τελ Αβίβ, πάρτε μαζί σας τα εξής: μια βερμούδα για την παραλία -έχουμε 14 χλμ ακτών- και μια βερμούδα για το επαγγελματικό σας ραντεβού, καθώς κι ένα λάπτοπ -υπάρχει δωρεάν wi-fi. Μη φάτε μια εβδομάδα πριν έρθετε, γιατί τα εστιατόριά μας είναι καταπληκτικά και μην πάρετε ομπρέλα μαζί σας -δεν πρόκειται να βρέξει».

Στο Τελ Αβίβ, μια πόλη που ποτέ δεν «σταματάει» («a non-stop city», όπως διατείνονται οι κάτοικοι και η αυτοδιοίκηση, απαντάται το υψηλότερο ποσοστό μονογονεϊκών οικογενειών στο Ισραήλ και η μεγαλύτερη gay κοινότητα.

Τεχνολογία, Ανοχή, Ταλέντο

«Τεχνολογία, Ανοχή, Ταλέντο: σε αυτό το τρίπτυχο βασιζόμαστε ώστε όλοι όσοι βρίσκονται στην πόλη να νιώθουν σαν στο σπίτι τους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η καινοτομία είναι στο DNA του Τελ Αβίβ και δεν διαπνέει μόνο την τεχνολογία, αλλά και άλλους τομείς. Σήμερα, όλη η λειτουργία της πόλης είναι προσανατολισμένη σε αυτόν τον τρόπο σκέψης: υπάρχει μειωμένη φορολογία για τις startups, δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ παντού, που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και πληθώρα συνεργατικών χώρων εργασίας και δημιουργίας.

Βίζες για startupers της τεχνολογίας

«Ψάχνουμε μονίμως για ευκαιρίες. Οι startups έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του δήμου ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν apps βάσει αυτών αν το επιθυμούν. Δουλεύουμε επίσης για να αυξήσουμε τις “start up visas”, βάσει των οποίων ξένοι επιχειρηματίες μπορούν να ιδρύσουν τεχνολογικές επενδύσει στο Ισραήλ», επισήμανε (σ.σ. οι ξένοι επιχειρηματίες μπορούν να ζητήσουν έκδοση βίζας διετούς διάρκειας για την ανάπτυξη τεχνολογικής επιχείρησης, με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής ισχύος της αν αποφασίσουν να διατηρήσουν την επιχείρηση εκεί).

Από την οικονομική καταστροφή στη συναινετική μεταρρύθμιση

«Εύσημα» στο Ισραήλ απέδωσε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και ο πρέσβης του Βασιλείου της Ολλανδίας, Κάσπαρ Βέλντκαμπ (Caspar Veldkamp).

Όπως είπε, 30 χρόνια πριν, το Ισραήλ ζούσε μια οικονομική καταστροφή και από το 1995 άρχισε μια συνεκτική οικονομική μεταρρύθμιση, για την εφαρμογή της οποίας οι πολιτικοί από την αριστερά και τη δεξιά ξέχασαν τις διαφορές τους και εργάστηκαν όλοι μαζί.

Έχοντας και ο ίδιος ζήσει για ένα διάστημα στο Ισραήλ, εντοπίζει ως τα δυνατά σημεία της νοοτροπίας τα εξής: διεπιστημονικότητα, ομαδικότητα και πολύ μικρότερος φόβος αποτυχίας, γιατί οι startupers ξέρουν πως αν αποτύχουν απλά θα… δοκιμάσουν ξανά.

Τα μακροοικονομικά είναι σημαντικά αλλά η μικροοικονομία φέρνει γρηγορότερα την ανάκαμψη

Ο ίδιος σημείωσε ότι ασχέτως αν κάποιος ανήκει πολιτικά στην αριστερά, τη δεξιά ή το κέντρο, αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται είναι ανάπτυξη και μια στρατηγική για την επίτευξή της.

«Σήμερα, τα ελληνικά media έχουν στο επίκεντρο τα μακροοικονομικά, το χρέος, το ΔΝΤ, την τρόικα […] Η διαχείριση των μακροοικονομικών όμως, δεν είναι αρκετή. Οι οικονομίες που ανακάμπτουν γρήγορα είναι αυτές που αναπτύσσονται στο μικροοικονομικό επίπεδο, αυτό της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας για τη δημιουργία του Orange Grove («πορτοκαλεώνα»),ενός νέου χώρου εργασίας, δικτύωσης και υποστήριξης Ελλήνων και Ολλανδών επιχειρηματιών έως 35 ετών, αλλά και Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων με …βλέψεις για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον «πορτοκαλεώνα» 45 startups, ενώ άλλες 60 έχουν ήδη φύγει. Από όσες έφυγαν, οι 13 διέκοψαν τη λειτουργία τους και αλλά και αυτές έμαθαν πολλά από την εμπειρία.

Ο κ. Veldkamp σημείωσε ακόμη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας δημιουργείται πλέον από επιχειρήσεις με διάρκεια ζωής μικρότερη της πενταετίας.

Δύο μηνύματα για την Ελλάδα από την Ολλανδία

Κατέληξε λέγοντας ότι η εμπειρία από τη σημαντική ανάπτυξη των startups στην Ολλανδία έχει δύο μηνύματα για την Ελλάδα: ένα προς τον ιδιωτικό τομέα, ότι δηλαδή είναι ώρα να υπάρξει επικαιροποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων και εφαρμογή στρατηγικών «blue ocean»** και ένα προς την ελληνική κυβέρνηση,ότι πλέον αναδύεται ένα νέο είδος επιχειρηματικότητας, που αποτελεί μέρος του lifestyle των δημιουργών της.

Οι κύριοι Χουλντάι και Βέλτκαμπ μίλησαν πριν από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία του «Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης – ΟΚ!THESS».

Αλεξάνδρα Γούτα

*του Μάικ Μπούτσερ του techcrunch

**Ως στρατηγική blue ocean χαρακτηρίζεται η ταυτόχρονη επιδίωξη της διαφοροποίησης και του χαμηλού κόστους, ώστε να ανοίξει ένα νέο κομμάτι αγοράς και να δημιουργηθεί νέα ζήτηση.