Το ενδιαφέρον της αμερικανικής Cheniere (που δραστηριοποιείται στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG) για να επενδύσει στο σχέδιο δημιουργίας πλωτού τερματικού σταθμού LNG, στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της επιχείρησης, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο πρόεδρο της Cheniere Marketing Ltd, Jean Abiteboul, και το στέλεχος, George Kokotis, τόνισαν πως βλέπουν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για να μετατραπεί η χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο.

Όπως είπε ο κύριος Abiteboul, η παρουσία της Cheniere στο σταθμό της Αλεξανδρούπολης, όπου συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η Gastrade, μπορεί να υπάρξει και μάλιστα με το project ανοιχτό, ώστε να μπορεί να κλείσει ποσότητες οποιοσδήποτε. Πρόσθεσε ακόμα πως το management του σταθμού δε θα ανήκει σε προμηθευτή αερίου και, με αυτό τον τρόπο, το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο θα τηρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Cheniere διαθέτει δύο μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου σε Λουιζιάνα και Τέξας. Από το 2016, θα εξάγει φυσικό αέριο, που θα παράγεται από τα αμερικανικά σχιστολιθικά πεδία.

Πρόκειται για την πρώτη αμερικάνικη εταιρεία, που θα εξάγει αμερικάνικο σχιστολιθικό αέριο, και ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει το όχημά της για να μπει στις αγορές της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.