Η κρίση κόστισε περισσότερα από 70 δισ. ευρώ στην αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά, η συνολική αξία του αποθέματος ακινήτων εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 70 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται κατά κύριο στην υποχώρηση του επιπέδου τιμών. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές μειώθηκαν κατά 4% το 2009 και με ανάλογο ποσοστό το 2010, ενώ φέτος από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι υποχωρούν με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5%.

Στην πραγματικότητα όμως, οι απώλειες είναι μεγαλύτερες αφού η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη την αξία της γης και των επαγγελματικών ακινήτων καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ούτε για το συνολικό ύψος του αποθέματος αλλά ούτε και για τις μειώσεις των τιμών που έχουν καταγραφεί στις τιμές της γης και των επαγγελματικών ακινήτων. Παρόλα αυτά, οι διάφορες μελέτες εμφανίζουν την αξία της γης να καταγράφει σωρευτικές απώλειες ελαφρώς χαμηλότερες του 8%, ενώ στα επαγγελματικά ακίνητα, οι απώλειες κινούνται στα επίπεδα του 15%. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις αυτές κρίνονται ως ιδιαίτερα μετριοπαθείς. Όλα αυτά σημαίνουν ότι σύμφωνα και με το πιο συντηρητικούς περιορισμούς η μείωση της αξίας, λόγω κρίσης, όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι Έλληνες μπορεί να προσεγγίζει και τα 100 δισ. ευρω

Σε κάθε περίπτωση όμως το πλήγμα που δέχεται η αγορά ακινήτων από την κρίση είναι συντριπτικό, αφού οι σημαντικές απώλειες στο πλούτο των ελλήνων που προέρχεται από την ακίνητη περιουσία έχουν ως συνέπεια να «σπάσει» η σχέση εμπιστοσύνης των ελλήνων με την ακίνητη περιουσία καθώς η καθημερινότητα διαψεύδει το δόγμα του «κανείς δεν έχασε επενδύοντας σε ακίνητα». Πρόκειται δηλαδή για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για την ελληνική οικονομία αφού, στην πραγματικότητα, η μείωση των τιμών σημαίνει μείωση και του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών. Ας σημειωθεί ότι ο πλούτος των Ελλήνων βασίζεται κατά κύριο λόγο:

-στην κατοικία και στα άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει

-στις τραπεζικές καταθέσεις

Η μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των ελλήνων επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό μία σειρά μεγεθών της οικονομίας, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική κατανάλωση, τον όγκο των λιανικών πωλήσεων και την παραγωγή αλλά και –δευτερογενώς- την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Πηγή: Realestatenews.gr