Μόλις το 5% των δημοσίων έργων στην Κεντρική Μακεδονία έχουν σήμερα ικανοποιητική χρηματοδότηση ώστε να εξελίσσονται ομαλά, ενώ οι δημοπρατήσεις νέων, εντός του 2011, είναι μηδενικές, γεγονός που προοιωνίζεται ζοφερό μέλλον για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής, όπως κατήγγειλαν σήμερα οι εργολήπτες, κατά τη συμβολική κατάληψη του κτηρίου της πρώην Περιφέρειας.

«Το 20% των Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών έχουν βάλει λουκέτο από το 2004 έως το 2010, ενώ εντός του 2011 οι αιτήσεις για υπαγωγή στο “άρθρο 99” πέφτουν βροχή και αναμένεται χιονοστιβάδα πτωχεύσεων και λουκέτων», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κ.Μακεδονίας (ΣΠΕΔΕΘ & ΚΜ), Γιώργος Γάγαλης.

Στη διάρκεια της κατάληψης, που διήρκεσε από τις 11 το πρωί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, ο κ. Γάγαλης, υποστήριξε ότι τα περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα μικρομεσαίων δημοσίων έργων έχουν σταματήσει την εκταμίευση χρημάτων για την πληρωμή εκτελεσμένων εργασιών από το πρώτο καi δεύτερο τρίμηνο του 2010. Στα έργα των ΟΤΑ, οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και φτάνουν τα πέντε έως έξι έτη.

Οι εργολήπτες διεκδικούν την άμεση χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και την επιτάχυνση του «ΕΣΠΑ 2007-2013», με κέντρο βάρους μικρομεσαία έργα της Περιφέρειας. Ζητούν οι υποχρεώσεις των αναδόχων προς το Δημόσιο (εφορία, ΙΚΑ, κλπ) να συμψηφισθούν άμεσα με τις ανεξόφλητες απαιτήσεις από εκτελεσμένες εργασίες του στενού και ευρύτερου Δημοσίου (ΟΤΑ, ΑΕ, ΙΚΑ κλπ).

Διεκδικούν, τέλος, η έκδοση του «Τιμολογίου Έργου», για τις εκτελεσμένες – πιστοποιημένες εργασίες, να γίνεται κατά το χρόνο είσπραξης και όχι προγενέστερα, όπως σήμερα, ώστε να μην καλούνται οι ανάδοχοι να προπληρώνουν ΦΠΑ, φόρους και περαιώσεις για μη εισπραχθέντα ποσά.