Μεγάλη πτώση σημειώνει ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της International Business Report (IBR) της Grant Thornton για το 2011.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 2011 ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης (δηλαδή το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν αισιόδοξες προς το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απαισιόδοξες) για την Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 21 μονάδες σε σχέση με το 2010, από -23 σε -44.

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στην Ιρλανδία, όπου ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώθηκε από -42 (2010) σε -45. Ο δείκτης στην Ισπανία αυξήθηκε οριακά από -56 (2010) σε -50, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη Γερμανία σημείωσε άνοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά (2010: +38%). Αντίστοιχα άνοδο σημείωσαν και οι δείκτες για τη Φινλανδία (+57%), το Βέλγιο (+45%) και την Ολλανδία (+19%).

Σε δηλώεις του ο Ed Nusbaum, CEO της Grant Thornton International, επισημαίνει ότι από τη μία πλευρά, στη Γερμανία αυξάνεται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους επιβαρύνουν χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Φαίνεται ότι η Ευρώπη θα περάσει πολλά χρόνια έντασης και μια περίοδο διαρκούς μεταβλητότητας. Το 2011 μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο για το ευρώ, προσθέτει.