Τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι χώρες τις Αφρικής για την εξασφάλιση υδατίνων πόρων φωτίζει ο νέος Υδάτινος Άτλας της Αφρικής που επιμελήθηκε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP).

Ο νέος Άτλας βασίζεται σε πρόσφατες, αλλά και παλαιότερες φωτογραφίες, λήψεις από δορυφόρο και αεροφωτογραφίες των 53 αφρικανικών χωρών.

Ο Άτλας απεικονίζει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις πληγές της «μαύρης ηπείρου», όπως η ξήρανση της Λίμνης του Τσαντ, η αποσάθρωση μέρους του Δέλτα του Νείλου, οι πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία και τα αποξηραμένα εδάφη της Ουγκάντας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη δημιουργία του Άτλα έδειξε πως η διαθέσιμη ποσότητα νερού ανά άτομο στην Αφρική μειώνεται, καθώς μόνο οι 23 από τις 53 χώρες της ηπείρου ανταποκρίνονται στους στόχους προμήθειας νερού που είχε θέσει ο ΟΗΕ στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Πέραν των προκλήσεων και των προβλημάτων, ο Άτλας υποδεικνύει νέους τρόπους και πραγματικές εμπειρίες για την εξασφάλιση και διατήρηση πόσιμου νερού στην Αφρική, όπως η συλλογή όμβριων υδάτων σε άνυδρες περιοχές και τα αρδευτικά έργα σε Κένυα, Σενεγάλη και Σουδάν.

Τον Υδάτινο Άτλα της Αφρικής επιμελήθηκε το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Υδάτων των αφρικανικών χωρών.

Πρόκειται για ένα έργο που δίνει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων στη «μαύρη ήπειρο» και που εξετάζει το πρόβλημα της λειψυδρίας από κοινωνική, οικονομική, κλιματολογική και πληθυσμιακή σκοπιά.

πηγή: econews