Το Bruichladdich μπορεί να είναι ένα, άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες, σκωτσέζικο αποστακτήριο ουισκιού τύπου malt, αλλά οι συμπατριώτες του το γνωρίζουν καλά – δεν είναι ούτε ένα τυχαίο αποστακτήριο, ούτε μια τυχαία μάρκα.

Εδράζεται στο Iσλεϊ, ένα νησί στο σύμπλεγμα των Εβρίδων, και όπως και οι συνολικά 134 εταιρείες ουίσκι της χώρας, έτσι και το Bruichladdich βασίζεται στο πετρέλαιο για να λειτουργούν οι μηχανές και τα μηχανήματα μέσα στα αποστακτήριά του.

Στο Iσλεϊ χρησιμοποιούνται ετησίως 15 εκατ. λίτρα πετρελαίου για την παραγωγή του ουίσκι και αυτό δεν είναι ένα θετικό νέο, καθώς εξαιτίας του το νησί βρίσκεται στην πρώτη θέση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Σκωτίας. Για τον λόγο αυτό λοιπόν θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου το ουίσκι που θα βγαίνει από το νησί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον (της Σκωτίας και γενικά): το πρώτο «πράσινο» ουίσκι του κόσμου.

Η απόφαση για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το France24, η Bruichladdich πήρε την (οικονομικά δύσκολη, αλλά οικολογικά σωστή) απόφαση να αφήνει στο περιβάλλον μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025. Το αποστακτήριο μέσα στα επόμενα τέσσερα έτη φιλοδοξεί να μετατρέψει σε εντελώς «πράσινη» την διαδικασία της απόσταξης του ουίσκι που παράγει.

Πως θα το καταφέρει αυτό; Με μια σειρά από καλά μελετημένες επενδυτικές κινήσεις, επενδύσεις όπως τεχνολογίες υδρογόνου για τη λειτουργία των αποστακτηρίων της ή φιλικές προς στο περιβάλλον μεθόδους επεξεργασίας του κριθαριού από το οποίο προκύπτει το δημοφιλές αλκοολούχο ποτό.

Στην οικολογική αυτή εξίσωση, θα μπουν και οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι προγραμματισμένες να κατασκευαστούν στο Iσλεϊ, ήτοι αιολικά πάρκα αλλά και συστήματα παραγωγής ενέργειας από τις τοπικές παλίρροιες του Βόρειου Ατλαντικού.

«Έχουμε την γνώμη ότι πρέπει “να σκέφτεσαι κάτι μεγάλο, οπότε ναι μεν ξεκίνα με μικρά βήματα, όμως ξεκίνα σήμερα”. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται η βιομηχανία σήμερα, μια σειρά από γενναίες αποφάσεις και αποφασιστικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο Ντάγκλας Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος της Bruichladdich.

Από την πλευρά του, ο Μόραγκ Γκάρντεν, επικεφαλής του τομέα βιωσιμότητας της Σκωτσέζικης Ένωσης Ουίσκι, υποστηρίζει ότι «η κλιματική αλλαγή και οι έντονες ξηρασίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες κριθαριού αλλά και τις διαθέσιμες ποσότητες νερού που απαιτούνται στην παραγωγή του ουίσκι. Οι πλημμύρες θα προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στα αποστακτήρια αλλά και τη μεταφορά του ποτού». Μια άποψη που καθιστά ακόμη πιο επισταμένη την λήψη μέτρων προς την αναγκαία κατεύθυνση.

Το γαλλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι «η βιομηχανία παραγωγής ουίσκι στη Βρετανία έχει αποφασίσει να αποκτήσει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2040, δέκα χρόνια νωρίτερα από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση της Βρετανίας συνολικά για την χώρα».

Στο «παιχνίδι» και μικρότερα αποστακτήρια

Όλο και περισσότερες εταιρείες λαμβάνουν γενναίες (και οικονομικά δύσκολες, σε καιρούς κρίσης) αποφάσεις. Λόγου χάρη, η Nc’Nean, μια μικρή εταιρεία παραγωγής οργανικού ουίσκι πήρε πιστοποίηση ως η πρώτη εταιρεία παραγωγής ουίσκι στη Βρετανία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Η εταιρεία χρησιμοποιεί αποστακτήρια που λειτουργούν με βιομάζα, δηλαδή πριονίδι που προέρχεται από ένα γειτονικό δάσος.

«Πιστεύω ότι όλες οι εταιρείες έχουν ευθύνη για να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αντιμετωπίσουν από την δική τους πλευρά την κλιματική κρίση που όλοι βιώνουμε. Θεωρώ ότι αν θέλεις να φτιάξεις ένα νέο αποστακτήριο, από την πλευρά σου είναι ασυγχώρητο να κάνεις οτιδήποτε άλλο από το να χρησιμοποιήσεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επισημαίνει με νόημα η Ανάμπελ Τόμας, ιδρύτρια της Nc’Nean.

Το αποστακτήριο Bruichladdich

«Θέλουμε να κάνουμε κάτι προς όφελος του νησιού μας και πιστεύουμε ότι και άλλα αποστακτήρια θα ακολουθήσουν το δικό μας παράδειγμα», καταλήγει εμφατικά ο Τέιλορ.

Να πουμε εδώ ότι μιλάμε για την κατηγορία Single Malt Scotch Whisky, το ουίσκι το οποίο όχι μόνο παράγεται από ένα και μόνο αποστακτήριο αλλά έχει και ως πρώτη ύλη του αποκλειστικά το κριθάρι. Οι λάτρεις του καλού ουισκιού προτιμάνε ιδιαίτερα την συγκεκριμένη κατηγορία γιατί τα αποστακτήρια βγάζουν ειδικές, vintage εκδόσεις οι οποίες αποτελούνται από malt ουίσκι που επιλέγεται από ένα βαρέλι μίας συγκεκριμένης χρονιάς του αποστακτηρίου. Είναι δηλαδή το creme de la creme της συγκεκριμένης κατηγορίας, που έχει και πολλούς οπαδούς εδώ στην Ελλάδα.

Οινοποιεία με ηλιακή ενέργεια

Καθώς η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, εξίσου γεωμετρικά αυξάνεται και η αντίστοιχη τάση της χρήσης ηλιακής ενέργειας στα οινοποιεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την ηλιακή τεχνολογία να έχει αναπτυχθεί πολύ την τελευταία δεκαετία και την ίδια την Καλιφόρνια να προσφέρει φορολογικές διευκολύνσεις για την πράσινη ανάπτυξη, δεν είναι τυχαίο το ότι η συγκεκριμένη πολιτεία θεωρείται ως η ιδανική περιοχή για την εγκατάσταση ενός «ηλιακού οινοποιείου».

Ήδη λειτουργούν τρία «πράσινα» οινοποιεία, το Shafer Vineyards, το Castoro Cellars και το Far Niente – μάλιστα, το τελευταίο ήταν το πρώτο με σύστημα μεγάλης κλίμακας πλωτών φωτοβολταϊκών στον κόσμο και εγκαταστάθηκε το 2011.