Η Αφρική είναι σε καλή θέση για να ωφεληθεί από το μελλοντικό καθεστώς των αγορών άνθρακα καθώς οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες φαίνεται ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι βιομηχανικών γιγάντων όπως η Κίνα και η Ινδία, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στο African Bankers’ Carbon Finance and Investment Forum την περασμένη εβδομάδα.

Ο Guido Schmit-Traub, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικού επενδυτή άνθρακα CDC Climat Asset Management, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη της προβλεπόμενης δραστηριότητας στις αγορές διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2012 – όταν το τρέχον ρυθμιστικό καθεστώς λήξει. “Υπάρχει μια έλλειψη βεβαιότητας για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και λίγοι παίκτες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε αυτό το καθεστώς”, σύμφωνα με τον κ. Schmit-Traub είπε.

«Τα αφρικανικά έργα βρίσκονται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση και είναι πιθανό να υπάρξει προτιμησιακή πρόσβαση για τις εταιρείες», εξήγησε. Έργα καθαρής ανάπτυξης που ξεκίνησαν υπό το καθεστώς του Πρωτοκόλλου του Κιότο γίνονται με πιστώσεις άνθρακα και αυτές οι πιστώσεις μπορούν στη συνέχεια να αγοραστούν από τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εταιρείες για την αντιστάθμιση των εκπομπών τους.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει πιστωτικά μόρια διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2012, σύμφωνα με τον Remco Fischer, διευθυντή του προγράμματος για την αλλαγή του κλίματος (UNEP) του ΟΗΕ. Ο κ. Fischer είπε ότι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και η υποσαχάρια Αφρική είναι πιθανό να ευνοούνται σε ένα μελλοντικό καθεστώς εμπορίας διοξειδίου του άνθρακα, αντί για τους βιομηχανικούς γίγαντες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Εν τω μεταξύ, η Αφρικανική Carbon Asset Development, μια κοινοπραξία μεταξύ του κέντρου Risoe του UNEP, της γερμανικής κυβέρνησης και της Standard Bank, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση επτά αφρικανικών έργων του τρέχοντος έτους.
πηγή: greenbusiness