Επιστήμονες στο Πεκίνο της Κίνας ανακοίνωσαν ότι ένα είδος γιγάντιου ψαριού που είχε καταφέρει να επιζήσει τουλάχιστον 150 εκατομμύρια χρόνια στη Γη, εξαφανίστηκε εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει το CBS News, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έκθεση Science of The Total Environment αυτή την εβδομάδα αναφέρει ότι το «κουπόψαρο» (peddlefish), επίσης γνωστό και ως κινέζικος ξιφίας, εκλείπει επισήμως.

Το ψάρι «τέρας», ένα από τα μεγαλύτερα είδη γλυκού νερού στον κόσμο μήκους έως και επτά μέτρων, υπήρξε κάποτε στο ποταμό Yangtze της Κίνας. Εξαιτίας της ταχύτητάς του οι Κινέζοι το αποκαλούσαν «τίγρη του νερού».

Ο επικεφαλής της μελέτης Qiwei Wei της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών της Αλιείας χαρακτήρισε την εξαφάνισή του ως «μια αξιοκατάκριτη και ανεπανόρθωτη απώλεια». Ο Zeb Hogan, ειδικός στη θαλάσσια ζωή του Πανεπιστημίου της Νεβάδα ανέφερε στο National Geographic ότι είναι «πολύ λυπηρό» να βλέπει την «καθοριστική απώλεια ενός μοναδικού και εκπληκτικού ζώου, με καμία ελπίδα επαναφοράς».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 2003 δεν έχει παρατηρηθεί στον ποταμό Yangtze κανένα γιγάντιο «κουπόψαρο», ούτε κανένα βρίσκεται σε αιχμαλωσία. Μάλιστα εκτιμούν ότι τα τελευταία του είδους πέθαναν μεταξύ 2005 και 2010.

Το είδος θεωρήθηκε «λειτουργικά εξαφανισμένο» ή ανίκανο να αναπαραχθεί, από το 1993.

Οι κύριες αιτίες της εξαφάνισης του αρχαίου είδους θεωρούνται η υπεραλίευση και η κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος στον ποταμό το 1981, το οποίο χώρισε τον υδρόβιο πληθυσμό στα δύο.

Διαπιστώνεται ότι στο οικοσύστημα του ποταμού Yangtze με έκταση 3900 μίλια, τα μισά από τα 175 είδη που φιλοξενούνται στα νερά του αποκλειστικά σταδιακά εξαφανίζονται, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.