Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των κινδύνων από την θαλάσσια ρύπανση πραγματοποιήθηκε προχθέςάσκηση επί χάρτου βάσει του διακρατικού Προγράμματος NEREIDs με την συμμετοχή Κυπρίων, Βέλγων, Ολλανδών και άλλων Ευρωπαίων για να την αντιμετώπιση μελλοντικά του κινδύνου που ελλοχεύει στη Μεσόγειο από τις ρυπάνσεις και περισσότερο απ΄ αυτές των πετρελαιοκηλίδων.

Σκοπός της άσκησης, ήταν να ελεγχθούν και να βελτιωθούν ενέργειες που αφορούν την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και υλικού. Επίσης, δοκιμάστηκαν νέα συστήματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης και διαχείρισης ατυχημάτων θαλάσσιας ρύπανσης.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης προσομοιώθηκε ένα πιθανό σενάριο σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης και αναζητήθηκε η διεθνής συνδρομή. Το σενάριο αυτό, οι εμπλεκόμενοι φορείς κλήθηκαν να το αντιμετωπίσουν σταδιακά σύμφωνα με τους κανονισμούς των υπηρεσιών τους και τα διεθνή πρότυπα. Χρησιμοποιήθηκαν δε τα νέα συστήματα που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, προκειμένου να συμβάλλουν στην καλύτερη ετοιμότητα και αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από την Πολιτική Προστασία.

Εξάλλου στο πλαίσιο του προγράμματος αλλά και της άσκησης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας έχει ήδη ξεκινήσει εκπαιδεύσεις πάνω σε θέματα πολιτικής προστασίας θαλάσσιας ρύπανσης και αντιμετώπισης μέσω ηλεκτρονικών μαθημάτων, προκειμένου να αξιολογηθούν.

«Με τη σημερινή άσκηση επί Χάρτου που πραγματοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με βάση το Πρόγραμμα ΝEREIDs, θα δείξουμε πως θα μπορεί η Ελλάδα και με την βοήθεια των ξένων δυνάμεων που διαθέτουν την τεχνογνωσία, να αντιμετωπίσει τους τυχόν επερχόμενους κινδύνους» τόνισε σε δηλώσεις του ο γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης.

Ακόμη ο κ. Δεικτάκης, επεσήμανε ότι «ενόψει και της εξόρυξης πετρελαίου στη νότια Κρήτη θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει τεχνογνωσία και συνεργασία των λαών της Ευρώπης.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από την Πολιτική Προστασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και συμμετείχαν ο γ.γ. , εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, ο Ερυθρός Σταυρός, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΙΤΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το ΕΛΚΕΘΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, καθώς και Διεθνείς Φορείς όπως Πολιτική Άμυνα Κύπρου, Πανεπιστήμιο Cardiff, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Ολλανδίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Βελγίου, Κέντρο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Πειραματισμού για αντιμετώπιση τυχόν ρύπανσης των υδάτων στη Γαλλία, κ.α.