Λίγο πάνω από τη βάση βαθμολογούν οι Έλληνες το αστικό πράσινο στη χώρα. Μέσα από την εφαρμογή WWF GreenSpaces, 9.000 πολίτες έχουν αξιολογήσει μέχρι στιγμής 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το 10 πράγμα που δείχνει πως γενικά οι πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την ποιότητα και την κατάσταση των χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις.

Από τους 1.700 χώρους, μόλις 261 είναι αυτοί που έχουν πάρει βαθμολογηθεί πάνω από 8. Πρόκειται για χώρους μεγάλης εμβέλειας, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, στην Καλλιθέα, το Πάρκο Οινόης Ορεστιάδας, το Πάρκο Άλκηστις Αγοραστάκη στα Χανιά και το Πάρκο Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Την υψηλή τους θέση από την περσινή έκθεση του 2016 διατήρησαν επίσης, το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι και το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα.

Στον αντίποδα, 451 χώροι έχουν βαθμολογηθεί αρκετά κάτω από τη βάση, από 0 έως 5. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους εντοπίζονται σε: Αθήνα (38 χώροι), Θεσσαλονίκη (32 χώροι), Παλλήνη (25 χώροι), Περιστέρι (17 χώροι), Εορδαία (16 χώροι), Καλαμαριά (15 χώροι), Κασσάνδρα (13 χώροι), Πειραιά (13 χώροι) και Γλυφάδα (12 χώροι). Αξίζει να σημειωθεί πως το Πεδίον του Άρεως, το πάλαι ποτέ κόσμημα της Αθήνας, συγκεντρώνει βαθμολογία 5,5, δείγμα της άσχημης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.

Σε επίπεδο Δήμων, η Καλαμάτα (μέσο όρο 7,8), η Πετρούπολη (μ.ό.7,7), το Ίλιον (μ.ό. 7,7), η Βάρη – Βούλα– Βουλιαγμένη (7,5), η Τρίπολη (7,4), η Φιλοθέη-Ψυχικό (7,3), η Λυκόβρυση-Πεύκη (7,2) είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία, Από την άλλη πλευρά, ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας σε χώρους πρασίνου εντοπίζεται στους δήμους Κασσάνδρας (μ.ό. 3,6), Θέρμης (4,3), Ρεθύμνου (4,7), Λάρισας (4,8), Ζωγράφου (4,8).

Xartis_Dhmoi