Το χειρότερο, από πλευράς αριθμού τραυματισμένων χελώνων, ήταν το φετινό καλοκαίρι για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του Συλλόγου «Αρχέλων» στη Γλυφάδα.

Τριάντα εννέα καρέτα-καρέτα χρειάστηκε να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα στις δεξαμενές του Κέντρου προκειμένου να τους παρασχεθούν η απαραίτητη φροντίδα και περίθαλψη.

Ο Υπεύθυνος του Κέντρου και οι εθελοντές από Ελλάδα, Σουηδία, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία που φροντίζουν τις τραυματισμένες χελώνες αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν νέες μικρές δεξαμενές για να καταφέρουν να περιποιηθούν τα άτυχα ζώα.

Το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας σε χώρο έκτασης έξι στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει για αυτό το σκοπό ο Δήμος Γλυφάδας. Οι δραστηριότητες του Κέντρου Διάσωσης στεγάζονται σε ανασκευασμένα βαγόνια τραίνου, παραχώρηση του ΟΣΕ, και όλες οι διαρρυθμίσεις στο χώρο αποσκοπούν στη δυνατότητα ύπαρξης κινητών εγκαταστάσεων.

Στο Κέντρο υπάρχουν για τη Περίθαλψη των θαλασσίων χελωνών, 35 δεξαμενές, όλες συνδεδεμένες με σύστημα αυτοματισμού για σταθερή παροχή νερού από την θάλασσα. Σε όλες τις δεξαμενές γίνεται συνεχής ανανέωση του νερού με τη μέθοδο της υπερχείλισης.

Από το Κέντρο Διάσωσης συντονίζεται και η λειτουργία του Πανελλήνιου Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Προτεραιότητα του Δικτύου Διάσωσης είναι η συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή των περιπτώσεων εκθαλάσσωσης θαλάσσιων χελωνών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Με την τηλεφωνική γραμμή 210-89 44 444 και με την συνεργασία όλων των Λιμεναρχείων της Ελλάδος (βάσει εγκυκλίου Υ.Ε.Ν.: Μ-3143.5/1/99 της 20/7/99) δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθούν εγκαίρως στο Κέντρο οι τραυματισμένες χελώνες απ’ όλη την Ελλάδα.

Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος (κάθε Σάββατο και Κυριακή, 11:00 με 17:00) και είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για ένα ζώο που κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση. Επίσης, μπορεί να δει σε ειδικές δεξαμενές κάποιο τραυματισμένο ζώο ενώ προετοιμάζεται από τους κτηνίατρους του Κέντρου για την επιστροφή του στη θάλασσα.