Με νέα απόφαση που έλαβε σήμερα το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ακυρώθηκε η θετική γνωμοδότηση προηγούμενης συνεδρίασης, στις 13 Ιουλίου, για την εισαγωγή της πρακτικής επεξεργασίας εναλλακτικών καυσίμων (λυματολάσπης, ελαστικών, απορριμμάτων) στην αλυσίδα παραγωγής του εργοστασίου «Τιτάν» της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, αποφασίστηκε να εκδοθεί αρνητική γνωμοδότηση επί της υποβληθείσας μελέτης της τσιμεντοβιομηχανίας, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο, Νίκου Γιαννόπουλου.
«Εμείς ανακαλούμε. Ακυρώνεται η απόφαση που είχαμε πάρει την προηγούμενη εβδομάδα και καλούμε την κυβέρνηση, πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση, να προσεγγίσει με ευαισθησία και με διάθεση διαλόγου τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Η μείζων αντιπολίτευση του νομαρχιακού συμβουλίου και οι άλλες παρατάξεις ξεκαθάρισαν ότι, σε κάθε περίπτωση, τάσσονται κατά της καύσης απορριμμάτων και υπέρ της ανακύκλωσης των υλικών.

Τη μέθοδο επεξεργασίας απορριμμάτων «στον τσιμεντοκλίβανο, όπου υπάρχει άλλος εξοπλισμός και άλλη τακτική θερμικής επεξεργασίας και όχι σε αποτεφρωτήρα», υπερασπίστηκε ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας «Τιτάν», Σωκράτης Μπαλτζής, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μια σύγχρονη πρακτική, που εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις της Β. Ευρώπης, με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έναντι άλλων τεχνικών.

Εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΚΜ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανική πρακτική «είναι αποδεκτή, στο βαθμό, που σε ποσοστό ανακύκλωσης δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε το 100%» και επειδή «η υγειονομική ταφή πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή». Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να τηρούνται όλες οι τεχνολογικές προϋποθέσεις, για να είναι ασφαλής και να γίνονται, τακτικά, οι σχετικοί έλεγχοι.

«Ο Τιτάνας θα όφειλε και οφείλει να ενημερώσει λεπτομερώς την τοπική κοινωνία για τη συγκεκριμένη μέθοδο και με βάση τα επιστημονικά στοιχεία να ληφθούν αποφάσεις, σεβαστές από όλους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας εργαζομένων στον κλάδο του τσιμέντου, Διονύσης Σκαρμούτσος, επικαλούμενος παραδείγματα από εργοστάσια, στη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό, όπου εφαρμόζεται με επιτυχία η μέθοδος.