Πολύ σημαντικές κρίνουν τις νέες ρυθμίσεις του νόμου για τη βιοποικιλότητα που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή των Ελλήνων οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Όπως τονίζουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι προαναφερόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις, «η ένταξη όλων των κατηγοριών προστατευόμενων περιοχών σε ενιαίο σύστημα, η θέσπιση περιορισμών για την εκτέλεση έργων σε προστατευόμενες περιοχές και η θέσπιση ποινών για περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία του εξαιρετικής σημασίας νέου νόμου».

Σημειώνουν ακόμη ότι «σημαντικός αριθμός εκπροσώπων της ελληνικής κοινωνίας μας στο κοινοβούλιο δείχνει να μην κατανοεί τη σοβαρότητα των προβλημάτων που προκαλεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Αποκαλύφθηκε επίσης το σοβαρό έλλειμμα κυβερνητικού συντονισμού στο κρίσιμο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής και της πράσινης οικονομίας».

«Παρά όμως τη σχεδόν κατάργηση της ξεκάθαρης αρχικής ρύθμισης για ελάχιστη αρτιότητα 10 στρεμμάτων εντός περιοχών Natura 2000, ο νέος νόμος αποτελεί ένα θετικό βήμα για την προστασία του βιολογικού πλούτου της Ελλάδας», αναφέρουν.

Πάγια θέση των περιβαλλοντικών οργανώσεων παραμένει, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση «η ανάγκη για πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στο σύνολο της επικράτειας», ενώ καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα συντονισμένη πρωτοβουλία «για να λήξει επιτέλους αυτός ο σκανδαλώδης και περιβαλλοντικά καταστροφικός αναχρονισμός».