Το πλοίο που υπέστη ζημιές από την επίθεση των Χούτι στα μέσα Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Υεμένης παραμένει εγκαταλελειμμένο στη θάλασσα περιμένοντας ρυμούλκηση σε ασφαλές λιμάνι εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πετρελαιοκηλίδα.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ισχυρίστηκε ότι προκάλεσε «καταστροφικές ζημιές» κατά τη διάρκεια επίθεσης στις 18 Φεβρουαρίου εναντίον του πλοίου Rubymar με σημαία Μπελίζ, το οποίο, σύμφωνα με τους Χούθι, «κινδύνευε να βυθιστεί ενδεχομένως στον Κόλπο του Άντεν». Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο.

Η επίθεση προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα μήκους 18 μιλίων, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε μια ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι το πλοίο είναι αγκυροβολημένο, αλλά παίρνει νερό, μεταδίδει το CNBC.

«Το Rubymar μετέφερε πάνω από 41.000 τόνους λιπασμάτων όταν δέχθηκε την επίθεση, τα οποία θα μπορούσαν να χυθούν στην Ερυθρά Θάλασσα και να προκαλέσουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή», δήλωσε η Centcom.

Ο Roy Khoury, διευθύνων σύμβουλος του ναυλομεσίτη της Rubymar, Blue Fleet Group, δήλωσε στο CNBC ότι το πλοίο περιμένει τη βοήθεια του αμερικανικού ναυτικού για να το ρυμουλκήσει στο σαουδαραβικό λιμάνι Τζέντα, καθώς ούτε το Άντεν ούτε οι αρχές του Τζιμπουτί, που βρίσκεται απέναντι από την Υεμένη, δέχθηκαν να υποδεχθούν το πλοίο στο έδαφός τους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, καθώς το πλήρωμα του Rubymar έχει εγκαταλείψει το πλοίο, η εταιρεία του δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο πιθανής διαρροής πετρελαίου.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού δήλωσε στο CNBC ότι ο οργανισμός είναι ενήμερος για το περιστατικό και παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Καθώς ο ΙΜΟ δεν διαθέτει επιχειρησιακές εγκαταστάσεις, όπως δορυφόρους, επίσης δεν επαλήθευσε την πετρελαιοκηλίδα.

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με αυξανόμενη συχνότητα από τα τέλη του περασμένου έτους, διαταράσσοντας τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω μιας βασικής διαδρομής που αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών.

Αρκετές ναυτιλιακές και πετρελαϊκές εταιρείες έχουν κατά συνέπεια αναστείλει τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας ή έχουν ανακατευθύνει τα ταξίδια γύρω από την Αφρική. Οι αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εμπλακεί σε θέσεις της Υεμένης ως απάντηση στις επιθέσεις, τις οποίες οι Χούθι ισχυρίζονται ότι αναλαμβάνουν από αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν πληγεί στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.