Με τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους εορτασμούς του Πάσχα, να μας δίνουν τη δυνατότητα να επιστρέψουμε, κατά κάποιον τρόπο, στην περίοδο προ κορονοϊού, με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο, εφαρμόσιμα, όσοι μείνετε στην Αθήνα πάρτε ιδέες για το πού μπορείτε να κάνετε Ανάσταση στην καρδιά της πόλης. Πέντε όμορφα και ιστορικά εκκλησάκια, με γραφικότητα αλλά και θέα -κάποια από αυτά- θα σας κάνουν να επιλέξετε το κέντρο της Αθήνας για να πείτε το «Χριστός Ανέστη».

Αγία Φωτεινή Ιλισσού, Καλλιρόης

Αγία Φωτεινή Ιλισσού

Σε ένα κατάφυτο τοπίο στην καρδιά της πόλης, ο ναός της Αγίας Φωτεινής εντοπίζεται στο μοναδικό σημείο που έχει μείνει από την κοιλάδα του Ιλισσού. Δίπλα ακριβώς στην κοίτη του ποταμού, μια ανάσα από την πολύβουη Καλλιρόης, η τοποθεσία που συναντάται ο ναός ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λατρεία από την αρχαιότητα, καθώς εδώ βρισκόταν ο ναός της Εκάτης. Με θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το ναό του Ολυμπίου Διός, η Ανάσταση εδώ μοιάζει με μοναδική εμπειρία.

Άγιος Νικόλαος, Ρηγίλλης

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίζεται κρυμμένο πίσω από το Ωδείο των Αθηνών. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό ναό με υπέροχο εξωτερικό χώρο πνιγμένο στο πράσινο, στην οδό Ρηγίλλης. Ο μικρός και πάλλευκος ναός, μάλιστα, βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.

Αγία Αικατερίνη, Πλάκα

Αγία Αικατερίνη Πλάκα

Σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας, την Πλάκα, στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου ο ναός της Αγίας Αικατερίνης. Πρόκειται για μια ιστορική εκκλησία καθώς χρονολογείται από την εποχή των Κομνηνών, τον 11ο αιώνα. Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του ναού το γεγονός ότι κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του τιμούσε τους αγίους Θεοδώρους. Στο εσωτερικό του ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες, πραγματικά καλλιτεχνήματα, που χρονολογούνται από τη Βυζαντική περίοδο, καθώς και οι φορητές εικόνες του αγιογράφου Δημήτριου Καφή.

Άγιος Γεώργιος, Λυκαβηττός

Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού

Από τα πιο δημοφιλή σημεία στο κέντρο της Αθήνας για Ανάσταση, με θέα που κόβει την ανάσα. Στην κορυφή του λόφου της Αθήνας που υψώνεται πάνω από το Κολωνάκι -το δεύτερο υψηλότερο σημείο του λεκανοπεδίου μετά τα Τουρκοβούνια- και σε ύψος περίπου 227 μέτρα πάνω από την πόλη -πράγμα που σημαίνει πως λόγω της θέσης του προσφέρει μία υπέροχη και ανεμπόδιστη θέα- βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που, πριν την πανδημία, αποτελούσε δημοφιλή επιλογή για Ανάσταση, για τους κατοίκους όχι μόνο της περιοχής, αλλά και του υπόλοιπου λεκανοπεδίου. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Λυκαβηττό χρονολογείται από τη Μεσαιωνική περίοδο, ενώ σύμφωνα με επιγραφές αποδεικνύεται ότι ο σημερινός ναός έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια παλαιότερου.

Ιερά Μονή Πετράκη, Κολωνάκι

Στην καρδιά της πιο δημοφιλούς γειτονιάς του κέντρου, το Κολωνάκι, η Ιερά Μονή Πετράκη, πίσω ακριβώς από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, είναι μια επιλογή που σας βάζει σε διάθεση βαθιάς κατάνυξης, μέχρι να ακουστεί το χαρμόσυνο νέο του «Χριστός Ανέστη». Ο κύριος ναός χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, ενώ ο νάρθηκάς του υπολογίζεται ότι χτίστηκε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και αναδημιουργήθηκε το 1804 μ. Χ.