Σάλος έχει προκληθεί με την αναμενόμενη ταινία «Καλάβρυτα 1943», η οποία αναβιώνει τη σφαγή των κατοίκων από τους ναζί στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, με τους απογόνους των θυμάτων αλλά και τοπικούς φορείς να κάνουν λόγο για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προαναγγέλλει μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας που θα προβληθεί στις 11 Νοεμβρίου με πρωταγωνιστή τον Σουηδό ηθοποιό Μαξ φον Σίντοφστην. Στην ταινία, όπως σημειώνεται είναι συμπαραγωγός η ΕΡΤ.

Οι πρώτες αντιδράσεις εμφανίστηκαν με την προβολή του επίσημη trailer, ενώ αφορμή για αυτές ήταν μία σκηνή 5 δευτερολέπτων για την αναβίωση του μύθου, περί του δήθεν «καλού» Αυστριακού ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «πρόκειται για ένα προκλητικό μύθευμα, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του Σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους- οι υπεύθυνοι της ταινίας, συμπεριέλαβαν στην ιστορία».

Είχαν ζητήσει να μην μπει στην ταινία

Όπως αποκαλύπτει στην «Π» ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, το συγκεκριμένο ζήτημα είχε ειπωθεί στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, ζητώντας να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

Μάλιστα η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία δεν σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Ο κ. Ερμείδης, διαμηνύει μέσω της «Π», ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους Φορείς, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό.