Το σατιρικό-κωμικό διήγημα «Ο Κροκόδειλος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ένα από τα ώριμα διηγήματα του μεγαλοφυούς συγγραφέα, διασκευάζεται για το θέατρο και παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο από 1 Νοεμβρίου 2013 σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα. Σατιρικός Ντοστογιέφσκι; Κι όμως ναι. Πρόκειται για ένα ξεκαρδιστικό κείμενο που αγγίζει τα όρια του παραλόγου χωρίς να χάνει σε τίποτα από την αριστουργηματική μαεστρία του συγγραφέα. «Κι όμως, ο μέγιστος μυθιστοριο-γράφος της Ρωσίας και του κόσμου, σαν να έκανε πότε-πότε ένα μικρό διάλειμμα, για να ειρωνευθεί τα «οικεία κακά» και, ακόμα πιο πολύ, τα ξένα και τα ξενόφερτα» σύμφωνα με τον Μάριο Πλωρίτη.

Η ίδια η επικεφαλίδα του έργου περιγράφει: «Ο Κροκόδειλος/ Ένα ασυνήθιστο επεισόδιο/ή ένα περίεργο περιστατικό στη Στοά/η πραγματική ιστορία/ενός κυρίου μιας κάποιας ηλικίας/και ενός κάποιου παρουσιαστικού/τον οποίον καταβρόχθισε ζωντανό/ο κροκόδειλος της Στοάς/χωρίς να απομείνει τίποτα/και ποιες είναι οι συνέπειες του γεγονότος αυτού.»

Ο συγγραφέας των Αδελφών Καραμαζώφ και του Εγκλήματος και Τιμωρία, με τον Κροκόδειλο στηλιτεύει τον Καπιταλισμό και σατιρίζει την υποτιθέμενη δημοκρατία της Ευρώπης. Οι πολιτικές και οικονομικές αναγωγές στις σημερινές συνθήκες, που γίνονται αναπόφευκτα από τον σύγχρονο αναγνώστη με τις ανάλογες αναφορές στο διήγημα, φέρνουν το 1865 πολύ κοντά στο 2013 ή αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι το τέλμα που ζούμε τώρα δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά και με δική μας τάχα ευθύνη, αλλά κάτι που ανήκει στη σπείρα της ιστορίας που καθώς ξετυλίγεται κάνει «αναγκαίους» και προσχεδιασμένους κύκλους.

Μετάφραση: Η ομάδα Θεατρική διασκευή Κατερίνα Μπερδέκα, Στράτος Σωπύλης Σκηνοθεσία Κατερίνα Μπερδέκα Σκηνικά – Κοστούμια Νίκος Αναγνωστόπουλος Φωτισμοί Αλίκη Δανέζη- Κnutsen
Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Βουβάκης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης, Καλλιόπη Τζερμάνη

Παραστάσεις: Από 1 Νοεμβρίου 2013
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 20.00, Σάββατο 20.00, Κυριακή 18.30

Από Μηχανής θέατρο
Ακαδήμου 13
Μεταξουργείο
Αθήνα

Τηλέφωνα
Ταμείο: (210) 5231131
Ε-mail: [email protected]