Η αυλαία της 69ης σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 ανοίγει την Κυριακή 25 Μαρτίου στην πίστα του Albert Pak της Μελβούρνης.

Η φετινή σεζόν περιλαμβάνει 21 αγώνες με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του σπορ, την Αμερικανική Liberty Media, να έχει μεγαλεπήβολα σχέδια θέλοντας να μετατρέψει το κάθε αγωνιστικό τριήμερο των Grand Prix σε «μικρά Super Bowl».

AP_140688311049

Από νωρίς οι νέοι ιδιοκτήτες θέλησαν να βάλουν τη σφραγίδα τους και να δείξουν ότι έχουν διαφορετική προσέγγιση για το σπορ, το οποίο στις ΗΠΑ δεν είναι και τόσο δημοφιλές.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβαν ήταν να καταργήσουν ένα θεσμό που εδώ και δεκαετίες αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της Formula 1: τα grid girls.

«Τα τελευταία χρόνια μελετήσαμε τις πτυχές των αγώνων που ήθελαν ανανέωση ώστε να είμαστε συντονισμένοι με το όραμά μας για το μεγάλο αυτό άθλημα. Αν και τα grid girls έχουν ταυτιστεί με τη Formula 1 για δεκαετίες, πιστεύουμε ότι το “έθιμο” αυτό δεν συμβαδίζει με τις αξίες του προϊόντος μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σον Μπράτσες, επικεφαλής του τμήματος διαφήμισης της F1.

AP_504276136244

Στη θέση των εκπάγλου καλλονής μοντέλων θα βρίσκονται πλέον πιτσιρίκια που αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες των μηχανοκίνητων σπορ. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Formula E, το Πρωτάθλημα με ηλεκτρικά μονοθέσια, που το 2017 αντικατέστησε τα grid girls με grid kids.

Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που το Χόλιγουντ μαστίζεται από σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης και με αυτήν την κίνηση η νέα ιδιοκτησία επιδεικνύει άριστα αντανακλαστικά παίρνοντας θέση σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα και κερδίζοντας παράλληλα συμπάθειες στις ΗΠΑ, μια αγορά στην οποία η F1 δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Για πολλούς πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη απόφαση, για άλλους κάτι που έπρεπε να γίνει.

«Τα grid girls ανέκαθεν ανήκαν στην F1 και έπρεπε να συνεχίσουν να αποτελούν κομμάτι της F1», σχολίασε ο Νίκι Λάουντα για να προσθέσει: «Έτσι όπως πάνε σε λίγο δεν θα υπάρχουν ούτε τσιρλίντερς στην Αμερική».

Ο Αυστριακός τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής αν και δεν ήταν ο μεγαλύτερος μπον βιβέρ της εποχής του, είχε την τύχη να γνωρίσει, να αντιμετωπίσει και να συγκρουστεί εντός και εκτός πίστας, με έναν από τους μεγαλύτερους γόηδες στην ιστορία του σπορ, τον Τζέιμς Χαντ.

Η επικεφαλής της ιστορικής Williams, Κλερ Γουιλιαμς, μιλώντας στο BBC έκανε λόγο για «απόφαση που το σπορ έπρεπε να πάρει. Πρέπει να βαδίζουμε με την εποχή», προσθέτοντας πως «η F1 μπορεί να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες σε πολλούς ρόλους που είναι διαθέσιμοι στη βιομηχανία».

AP_090925058951

Την απόφαση επικρότησε το ίδρυμα Women’s Sport Trust που με ανάρτηση στα social media ανέφερε: «Ευχαριστούμε F1 που αποφάσισες να σταματήσεις να χρησιμοποιείς grid girls. Άλλο ένα σπορ που κάνει μια σαφή επιλογή για το τι θέλει να υποστηρίξει».

Ήταν μια νίκη των γυναικών, υποστηρίζουν φεμινιστικές οργανώσεις, ωστόσο αρκετές κοπέλες που εργάζονται στο χώρο για να καλύψουν τις σπουδές τους και να βγάλουν τα προς το ζην, εκφράζουν την αντίθεσή τους.

AP_110917113893

«Εξαιτίας αυτών των φεμινιστριών, χάσαμε τις δουλειές μας. Υπήρξα grid girl για οχτώ χρόνια και ούτε μια στιγμή δεν αισθάνθηκα άβολα», δήλωσε ή Λόρεν Τζέιντ Πόουπ από το Νότινγχαμ, για να προσθέσει: «Αγαπώ τη δουλειά μου, αν δεν την αγαπούσα δε θα το έκανα! Κανείς δεν μας αναγκάζει να κάνουμε αυτή τη δουλειά! Είναι επιλογή μας!».

«Αν δεν κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε, ποια θα είναι η κατάληξη; Όχι στα grid girls, όχι στις τσιρλίντερς, στις τραγουδίστριες θα λένε τι θα φορούν στη σκηνή, όχι μοντέλα στα περιοδικά; Θα παλέψω για το δικαίωμά μου να επιλέξω τι θα φοράω, που θα εργάζομαι και για να κρατήσω τη δουλειά που αγαπώ. Θα παλέψω για το δικαίωμά μου να επιλέγω!», ανέφερε η Ρεμπέκα Κούπερ που επίσης εργάζεται ως grid girl σε αγώνες μηχανοκίνητων σπορ.

AP_17259538328868

Ένα από τα διασημότερα και πιο εκρηκτικά grid girls όλων των εποχών που πέρασαν ποτέ από την F1 ήταν η Κέλι Μπρουκ. «Είναι μια από τις καλύτερες δουλειές που είχα ποτέ. Ντύνεσαι όμορφα αλλά ποτέ δεν ένιωσα ότι αποτελώ αντικείμενο εκμετάλλευσης», σχολίασε.

Το 2015 στο πλαίσιο του Grand Prix του Μονακό, τα grid girls αντικαταστάθηκαν από grid boys που φορούσαν λευκά t-shirts και τζιν. Τότε ο Τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Σεμπάστιαν Φέτελ είχε δηλώσει με δόση χιούμορ: «Γιατί δεν έχουμε grid girls σήμερα; Τι είναι αυτό; Γαμ…! Πηγαίνεις εκεί και παρκάρεις πίσω από τον Τζορτζ και τον Ντέιβ. Ποιο το νόημα;».

AP_355476626226

Grid girls: Μια παράδοση δεκαετιών

Τα κορίτσια του grid ή τα μοντέλα προώθησης είναι άρρηκτα συνυφασμένα με τη Formula 1.

Αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του σπορ, με την ιστορία να ξεκινά πίσω, στα 60s. Μια ιστορία γεμάτη καλλίγραμμα μοντέλα, γκλάμουρ, χρώμα και μπόλικη… λίκρα.

AP_964966389823

Η γιαπωνέζα τραγουδίστρια-μοντέλο Ρόζα Ογκάβα αποτελεί το πρώτο πραγματικό grid girl το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του ’60, προωθώντας διάφορες μάρκες κατά τη διάρκεια αγώνων. Η ιδέα του να διαφημίζει προϊόντα και να προωθεί μάρκες μια ωραία γυναίκα ήταν άκρως δελεαστική για τις εταιρείες και σύντομα τα grid girls εξελίχθηκαν σε παγκόσμιο φαινόμενο.

Οι δεκαετίες του ’70 και του ’80 χαρακτηρίστηκαν από τις εφαρμοστές φόρμες από λίκρα που τόνιζαν τις καμπύλες και τις ψηλές μπότες – ένας συνδυασμός που ήταν ευρέως διαδεδομένος και που εξελίχθηκε σε ανεπίσημη ενδυμασία των grid girls προσδίδοντας μια πιο αισθησιακή νότα στα GP.

AP_381224912778

Στις δεκαετίες του ’90 και του 2000 τα grid girls απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη λάμψη, με κάποια από αυτά μάλιστα να εξελίσσονται σε παγκόσμιες σούπερ σταρ.

Και μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε ο ιδιοκτήτης της ομάδας Jordan Grand Prix, Έντι Τζόρνταν.

«Από διαφημιστικής άποψης ήταν τεράστιο πράγμα εκείνη την εποχή. Είχα συνεργασία με την Benson & Hedges τότε και η ιδέα ήταν ότι πρέπει αυτό που θα κάνουμε να είναι διασκεδαστικό. Οι αγώνες αυτοκινήτων είναι μια πολύ σοβαρή επιχείρηση, πολύ εμπορική και πρέπει να έχει μια αξιοσέβαστη απόδοση της επένδυσης (RoΙ). Παράλληλα, όμως, έπρεπε να επιδείξουμε φαντασία και ενθουσιασμό που να ταιριάζουν με το σπορ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Τζόρνταν.

AP_73167111677

Τότε ήταν που αναδείχθηκαν κορυφαία μοντέλα της εποχής όπως η Κέιτι Πράις (κατά κόσμον γνωστή τότε ως Jordan), η Μελίντα Μέσεντζερ, η Έμα Νομπλ…

Τη δεκαετία του 2010, με την επανάσταση των social media και την έκρηξη των reality shows, το πέρασμα από το grid της Formula 1 αποτέλεσε για πολλές καλλονές το διαβατήριο για καριέρα στο χώρο του θεάματος…

AP_436484846817

Φέτος, το κεφάλαιο κλείνει. Καλώς ή κακώς, έτσι αποφάσισαν οι κλειδοκράτορες του σπορ. Σε κάποιους θα κακοφανεί, σε άλλους θα περάσει απαρατήρητο. Όπως και να ‘χει, η Formula 1 θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς τις αισθησιακές παρουσίες που ομόρφαιναν το grid…