Η ολοκλήρωση της τηλεμαχίας μεταξύ των δύο υποψηφίων για την Γαλλική προεδρία και μία προσεκτική ανάλυση του γεγονότος κάθε άλλο παρά απέκλεισαν πιθανή ανάδειξη της ακροδεξιάς πολιτικού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

*Γράφει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Στόχος της Λε Πεν ήταν να φανεί ως η αξιόπιστη ηγέτιδα, που βρίσκεται κοντά στο μέσο Γάλλο και να παρουσιάσει τον Γάλλο πρόεδρο ως αποκομμένο από την κοινωνία. Ο Μακρόν από την άλλη, προσπάθησε να ενεργοποιήσει τα αντι-ακροδεξιά αντανακλαστικά των αριστερών ψηφοφόρων, ειδικά εκείνων που ψήφισαν τον Μελανσόν στον α΄ γύρο, παρουσιάζοντας την Λε Πεν ως επικίνδυνη εξτρεμίστρια και κίνδυνο για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη.

Σαφώς πιο έμπειρη σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2017, που χαρακτηρίστηκε καταστροφική και ως η χειρότερη παρουσία της στην Γαλλική τηλεόραση, η Μαρί Λε Πεν φάνηκε πολύ πιο προετοιμασμένη να αποκρούσει τις αιτιάσεις του Γάλλου Προέδρου σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ρωσία του Πούτιν (αυτή τη φορά φρόντισε να καταδικάσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία) αλλά και μια πιθανή έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – το περίφημο Frexit, που αντικαταστάθηκε πλέον από τον στόχο της αναδιάρθρωσης της Ένωσης.

Από την άλλη, η άνεση του Μακρόν με τον φακό δεν φάνηκε το ίδιο αποδοτική σε σχέση με το 2017, μιας και ο Γάλλος Πρόεδρος φαντάζει στα μάτια των ψηφοφόρων ως μέρος πια του συστήματος και όχι ως μια θετική επιλογή για το μέλλον. Ο Μακρόν δεν είναι πια το νέο, αλλά μέρος του παλιού, που λυσσαλέα πολέμησαν η Λε Πεν και το κίνημα με τα κίτρινα γελέκα. Οι αιτιάσεις της για συστημική πολιτική Μακρόν και εγκατάλειψη του μέσου Γάλλου ήταν πολύ πιο πειστικές και πιεστικές, σε σχέση με την τηλεμαχία των προηγούμενων εκλογών, μιας και ο Γάλλος Πρόεδρος κουβαλάει ένα μέρος της φθοράς της εξουσίας. Η πίεσή της σε σχέση με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ενδεικτική της φθοράς που κουβαλά αναπόφευκτα ο Γάλλος Πρόεδρος και φάνηκε να ενδιαφέρει περισσότερο τον μέσο ψηφοφόρο, από την απειλή μίας φανατικής ευρωσκεπτικίστριας. Η πίεση του Γάλλου Προέδρου φάνηκε και από την ανάγκη κτυπημάτων “κάτω από τη μέση”, όπως της αναφοράς του στο θέμα του δανεισμού από ρωσική τράπεζα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με πιθανή αδυναμία των δημοσκοπήσεων να καταγράψουν την πραγματική δυναμική της ακροδεξιάς υποψήφιας, μπορεί να οδηγήσει στην έκπληξη και να την καταστήσει κάτοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων. Πολλοί υποστηρικτές του Μελανσόν εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται σχετικά με το τι θα κάνουν την Κυριακή. Η νίκη δεν υπήρξε ποτέ τόσο κοντά για την Γαλλίδα πολιτικό, παρά το συμπαγές προβάδισμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις.
Μία εκλογή Λε Πεν αναμένεται να φέρει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη, ενώ θα δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις και για την Ελλάδα. Η Γαλλίδα πολιτικός θα αποτελέσει τον μεγάλο σύμμαχο άλλων ακραίων πολιτικών, όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ενώ έχει δεσμευτεί για περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, θεμελιώδη κανόνα λειτουργίας της Ένωσης. Είναι αντίθετη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα η εκλογή της να θέσει σε κίνδυνο της Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που λαμβάνουν οι χώρες με αγροτική παραγωγή, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Γρίφος αποτελεί και η θέση της για την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά η θέση της περί χρήσης των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για την Γαλλία και μόνο προκαλεί εύλογη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Τέλος, η Γαλλίδα πολιτικός στέκεται κριτική εναντίον του Τούρκου Προέδρου, που κατηγορεί για προσπάθεια εξισλαμισμού της Ευρώπης.

Μία εκλογή, λοιπόν, της Λε Πεν θα σημάνει μία άνευ προηγουμένου κρίση στην Ευρώπη, που θα βρεθεί στο κενό όσο αφορά στο σχεδιασμό πλήθους θεμάτων, που προωθούσε με την θερμή υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου: από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προσπάθειες αμυντικής ενοποίησης της Ευρώπης μέχρι την κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ευρύτερη εμβάθυνση των σχέσεων των κρατών μελών.

*Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είναι Διεθνολόγος, ερευνητής Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ