Ο Σίμουρ Χερς, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος βραβευμένος με Πούλιτζερ το 1970 για τα ερευνητικά ρεπορτάζ που έκανε στη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξασφάλισε την συγκατάθεση του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δίνοντας αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Χαρακτηριστικά, ο έμπειρος δημοσιογράφος τόνισε πως του υποσχέθηκε και «δεσμεύτηκε» ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα «βοηθήσει» με 13 δισ. δολάρια την Τουρκία. Σημείωσε πως αυτό το… χαρτί ήταν που έκανε τη διαφορά και όχι το «ξεμπλοκάρισμα» της αγοράς των μαχητικών αεροσκάφων.

Ο Χερς, μιλώντας σε αμερικανική οικονομική πλατφόρμα, για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το πως διαμορφώνεται το γεωπολιτικό σκηνικό, προέβη στην αποκάλυψη πως το «αντάλλαγμα» που έκαμψε την αντίσταση του Ερντογάν ήταν τα 13 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ που θα βοηθήσουν την Τουρκία να αμβλύνει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο Χερς επικαλέστηκε πως οι πηγές του υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά δεν τις κατονόμασε, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο Χερς ανέφερε το ίδιο και στο blog του στην πλατφόρμα substack, όπου σημείωσε πως «ο Τζο Μπάιντεν χρειαζόταν μια νίκη, ενώ το αντάλλαγμα για την Τουρκία ήταν οικονομική βοήθεια αφού η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση με ρεκόρ πληθωρισμού και μηδενικά συναλλαγματικά αποθεματικά».