Η Ουκρανία συνεχίζει να κατηγορεί την Ουγγαρία ότι εξυπηρετεί τη «ρωσική προπαγάνδα», επειδή δεν έχει ακόμη απελευθερώσει όλους τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, που παρέλαβε από τη Ρωσία.

«Επιβεβαιώνω ότι τρεις πρώην αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν στην Ουκρανία» επί συνόλου 11 αιχμαλώτων που μεταφέρθηκαν στις 8 Ιουνίου στην Ουγγαρία, δήλωσε ο Ντμίτρο Λούμπινετς, ο υπεύθυνος για τα δικαιώματα του ανθρώπου του ουκρανικού κοινοβουλίου.

«Από την αρχή της ιστορίας αυτής, η Ουγγαρία έπαιξε το παιγνίδι της ρωσικής πλευράς και της ρωσικής προπαγάνδας. «Ήταν σχεδιασμένο ως ειδική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας και πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες με τη συμμετοχή της ουγγρικής πλευράς».

Μεταφέροντας τους αιχμαλώτους αυτούς, η Ουγγαρία ενήργησε «κατά τελείως μυστικό τρόπο, χωρίς να δώσει καμία πληροφορία στην Ουκρανία, γεγονός που συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης» σχετικά με την προστασία των αιχμαλώτων πολέμ9ου, δήλωσε ο Ντμίτρο Λούμπινετς. «Ηταν για μας έκπληξη που μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μπορεί να το κάνει αυτό ανοικτά και εσκεμμένα».

Η Ουγγαρία απάντησε στις κατηγορίες περί αποκλεισμού της πρόσβασης προς την ομάδα των πρώην αιχμαλώτων λέγοντας ότι οι 11 άνδρες δεν θεωρήθηκαν αιχμάλωτοι πολέμου δεδομένου ότι απελευθερώθηκαν σε ρωσικό έδαφος.

«Βρίσκονται εδώ με τη θέλησή τους, μπορούν επίσης να αναχωρήσουν ελεύθερα οποιαδήποτε στιγμή. Δεν τους παρακολουθούμε», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γκεργκέλι Γκούλιας, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Πέτερ Στάνο δήλωσε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα ζητήσει από τις ουγγρικές αρχές λεπτομερέστερες πληροφορίες» για την κατάσταση των αιχμαλώτων.

«Εναπόκειται στην Ουγγαρία να εξηγήσει τις λεπτομέρειες, τον ρόλο που έπαιξε η Βουδαπέστη στη συγκυρία της απελευθέρωσης Ουκρανών πολιτών από τη Ρωσία», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.