Αύξηση στα εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο καταγράφηκε στη Γερμανία το 2022, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Τόμας Χάλντεβανγκ, το προηγούμενο έτος μειώθηκαν οι πράξεις βίας από ακροαριστερές οργανώσεις, ενώ αυξήθηκαν από την πλευρά της ακροδεξιάς, καθώς σε αυτές τις οργανώσεις εντάχθηκε πλέον και τμήμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και κυρίως η Νεολαία του κόμματος. Όπως είπε ο ίδιος, το 2022 αναφέρθηκαν 58.916 εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο, κατά 7% περισσότερα σε σύγκριση με το 2021. Εξ αυτών, το 60% αφορούσε «εξτρεμιστικό υπόβαθρο».

Από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, ανακοινώθηκε ταυτόχρονα ότι ακροδεξιό κίνητρο είχαν 23.493 περιστατικά (αύξηση 3,8%), ανάμεσά τους δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας. «Ο δεξιός εξτρεμισμός εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη θεμελιώδη δημοκρατική τάξη», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Χάλντεβανγκ, με αφορμή την έκθεση. Εξτρεμιστικά εγκλήματα καταγράφηκαν επίσης σε σχέση με την οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» που εξαρθρώθηκε τους προηγούμενους μήνες. Εξαιτίας οργανώσεων όπως αυτή, αλλά και ρευμάτων που – ειδικά μετά την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις οικονομικές συνέπειές της – επιδιώκουν την απονομιμοποίηση των κρατικών δομών, η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος δημιούργησε ειδικό κλάδο που παρακολουθεί αυτές τις κινήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος κατέγραψε επίσης έντονη επιρροή της Μόσχας επί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και προειδοποίησε τους πολίτες να μην ψηφίσουν το εν λόγω κόμμα στις εκλογές. «Τμήματα της AfD επηρεάζονται πολύ έντονα από το Κρεμλίνο και διαδίδουν το ρωσικό αφήγημα», δήλωσε ο κ. Χάλντεβανγκ και σημείωσε ότι αντιπροσωπεία του κόμματος επισκέφθηκε πρόσφατα τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο «προκειμένου να διατηρήσει τις επαφές με τη Μόσχα». Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας τόνισε ακόμη ότι «υπάρχουν στο κόμμα αρκετά μεγάλες προσπάθειες οι οποίες στρέφονται ενάντια στην ελεύθερη τάξη» και εκτίμησε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών της AfD «θα μπορούσε να ενεργήσει με εξτρεμιστικό κίνητρο». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν όλα τα μέλη της AfD υποστηρικτές εξτρεμιστικών ρευμάτων, καθώς διαπιστώνεται μεγάλη ανομοιογένεια στο εσωτερικό του κόμματος.

Αναφερόμενος στα περιστατικά κατασκοπείας, ο Τόμας Χάλντενβανγκ δήλωσε ότι αυξήθηκαν το 2022 «και όχι μόνο σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία». Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ξεκίνησε το προηγούμενο έτος 28 σχετικές έρευνες εναντίον υπόπτων για συνεργασία με τις ρωσικές, τουρκικές και μαροκινές μυστικές υπηρεσίες, πρόσθεσε.

Ενώ στο Βερολίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ με περισσότερους από επτά υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος καλούσε σε επιφυλακή για τον κίνδυνο κατασκοπείας από την Κίνα. Αυτήν τη στιγμή «η Λαϊκή Δημοκρατία συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική και επιστημονική κατασκοπεία και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι κινέζοι κρατικοί παράγοντες προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν προς όφελος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ηγετικές προσωπικότητες μεγάλων γερμανικών εταιριών, εκμεταλλευόμενοι την εξάρτηση από την κινεζική αγορά.