Ένας 85χρονος Βρετανός σκοτώθηκε από ελεύθερους σκοπευτές στο Σουδάν, ενώ η σύζυγος του έχασε τη ζωή της από την πείνα, ανέφερε η οικογένεια τους, η οποία κατήγγειλε τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Αμπντάλα Σολγκάμι ζούσε μαζί με την 80χρονη σύζυγό του, την Αλαουέγια Ρισουάν, η οποία ήταν ανάπηρη, μόλις «λίγα βήματα» μακριά από το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ, μετέδωσε το BBC.

Όπως είπε η οικογένεια στο BBC, στον Σολγκάμι δεν προσφέρθηκε υποστήριξη για να φύγει από το Σουδάν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα. Απλά του είπαν να πάει σε ένα αεροδρόμιο 40 χιλιόμετρα έξω από το Χαρτούμ, διασχίζοντας μια εμπόλεμη ζώνη, για να επιβιβαστεί σε μια πτήση με την οποία θα απομακρύνονταν από τη χώρα ξένοι πολίτες.

Αντιμέτωπος ο ίδιος όπως και η σύζυγός του με την πείνα και χωρίς νερό, ο Σολγκάμι αναγκάστηκε να βγει από το σπίτι προς αναζήτηση βοήθειας. Πυροβολήθηκε τρεις φορές – στο χέρι, στο στήθος και στην πλάτη του – από ελεύθερους σκοπευτές. Επέζησε αφού μεταφέρθηκε σε ένα μέλος της οικογένειας σε άλλο μέρος του Χαρτούμ.

Η οικογένεια ανέφερε ότι η σύζυγος του Σολγκάμι, η Αλαουέγια Ρισουάν, αφέθηκε μόνη της και ήταν αδύνατο να την προσεγγίσουν μέλη της οικογένειας, καθώς το σπίτι τους βρισκόταν σε μια περιοχή που περιβαλλόταν από ελεύθερους σκοπευτές. Το αποτέλεσμα ήταν η 80χρονη να πεθάνει από ασιτία.

Η εγγονή της Σολγκάμι, η Αζχάρ, η οποία μεγάλωσε στο Χαρτούμ, είπε ότι το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας ήταν «το πολύ τέσσερα βήματα μακριά» από το σπίτι του παππού και της γιαγιάς της. «Πληροφορήθηκα ότι είχαν 100 στρατιώτες που ήρθαν και απομάκρυναν το προσωπικό της πρεσβείας. «Δεν μπορούσαν να διασχίσουν τον δρόμο; Είμαι ακόμα πολύ απογοητευμένη μαζί τους», είπε.

«Αυτό που συνέβη με τον παππού και την γιαγιά μου ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όχι μόνο από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF), όχι μόνο από τον (σουδανικό στρατό), αλλά και από τη βρετανική πρεσβεία, επειδή ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να έχουν εμποδίσει αυτό να συμβεί στον παππού και την γιαγιά μου», συμπλήρωσε η Αζχάρ.