Στην Τουρκία, τα κλιμάκια των επιστημόνων εκφράζουν τους φόβους τους για μια δευτερεύουσα καταστροφή μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα και τη Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο και ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις και προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o αμίαντος, το πυρίτιο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος είναι μεταξύ των χιλιάδων τοξικών ουσιών που απελευθερώθηκαν από τους σεισμούς και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η «δευτερεύουσα καταστροφή» τοξικής μόλυνσης θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή από τους ίδιους τους σεισμούς προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους των περιοχών τόσο στο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Το Reuters μίλησε με δώδεκα επαγγελματίες υγείας και ειδικούς στο περιβάλλον, οι οποίοι ανέφεραν ότι τεράστια ποσότητες σκόνης που απελευθερώνεται από τα κατεδαφισμένα κτίρια μεταφέρουν δηλητήρια στο υπέδαφος μολύνοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο απειλώντας τη δημόσια υγεία για τα επόμενα χρόνια.

«Τρία εκατομμύρια θα αρρωστήσουν»

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν ότι η καταστροφή δημιούργησε τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα ερείπια από τον τελευταίο μεγάλο τουρκικό σεισμό το 1999.

Οι άνθρωποι σε πολλά μέρη έσπευσαν να καθαρίσουν τα βουνά από συντρίμμια και να πετάξουν το περιεχόμενο των κτιρίων αδιακρίτως, σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές αυτόπτων μαρτύρων και τις εικόνες των τηλεοπτικών καναλιών.

«Με μια αισιόδοξη εκτίμηση, θα έλεγα ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα αρρωστήσουν», δήλωσε ο Μεχμέτ Σεϊχμούς Ενσάρι, πολιτικός μηχανικός και Πρόεδρος της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων Διάλυσης Αμιάντου στην Τουρκία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής της Τουρκίας, το Υπουργείο Υγείας και η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters να σχολιάσουν το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.