Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού του συστήματος επικοινωνίας των υπαρχόντων πολεμικών αεροσκαφών F-16, στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πρόκειται για τα κιτ εκσυγχρονισμού του δικτύου τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16, γνωστό και ως «σύστημα διανομής πολλαπλών πληροφοριών». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, το σύστημα αυτό θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της ικανότητας επικοινωνίας μεταξύ των υπαρχόντων πολεμικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας.

Οι πηγές που ενημέρωσαν τον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu για το θέμα ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβίβασε επίσημα την απόφασή του στο Κογκρέσο για την πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16.

Καμία επίσημη δήλωση από τις ΗΠΑ για την έγκριση της πώλησης κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία κοινοποίησε στο Κογκρέσο την επίσημη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση όπλων, δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη δήλωση, αλλά σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της γείτονος τα υπάρχοντα F-16 πρόκειται να αναβαθμιστούν στο επίπεδο «Block Upgrade-2». Στο «πακέτο» θα διατίθενται, επίσης, συστήματα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης, καθώς και σχετικός εξοπλισμός και τεχνική υποστήριξη.

Λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές διευκρίνησαν πως οι ΗΠΑ πρόκειται να προχωρήσουν στην πώληση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού που αφορά εξαρτήματα για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το αίτημα που εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, αξίας μόλις 260 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα της αναβάθμισης των κιτ εκσυγχρονισμού και της αγοράς νέων μαχητικών αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιλέξει να μην στείλει την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις έντονες ενστάσεις που έχουν διατυπώσει κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες.

Η ειδοποίηση που στάλθηκε στο Κογκρέσο αφορά ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS). Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή η προτεινόμενη πώληση:

-θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και στη διασφάλιση της ασφάλειας πτήσεων για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας.

-θα βελτιώσει την ικανότητα της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και να βοηθήσει στην υπεράσπιση της πατρίδας της και του προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται εκεί.

-δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.