Μια ιδιαίτερη υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης στην Ιταλία. Πρωταγωνιστής είναι ένας 80χρονος Ιταλός που απέφευγε να πληρώσει διόδια για τουλάχιστον δύο χρόνια με τον… λογαριασμό να ανέρχεται στα 4.000 ευρώ.

Ο παππούς Μάριο, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ήταν πάντοτε λάτρης της οδήγησης κι αυτό δεν άλλαξε παρόλο που τα τελευταία χρόνια ζει οίκο ευγηρίας στο Λάτσιο. Έτσι, τα βράδια ο ηλικιωμένος έπαιρνε το Fiat Punto και ταξίδευε σε αυτοκινητοδρόμους της χώρας του, χωρίς να πληρώσει ποτέ διόδια. Κι αυτό συνέβαινε πολύ συχνά από το 2020 μέχρι το 2022.

Τώρα, υποστηρίζει πως τα τέλη είναι πολύ ακριβά και δεν άξιζαν τον κόπο καθώς η εξυπηρέτηση ήταν κακή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κατάφερε να αποφύγει την πληρωμή οδηγώντας κοντά στο προπορευόμενο όχημα, στη λωρίδα που προορίζεται για τους πελάτες του προπληρωμένου τέλους. Όταν περνούσε ο μπροστινός του, επιτάχυνε ώστε να προλάβει την μπάρα ανοιχτή.

Ο 80χρονος, χρησιμοποιούσε την ίδια τακτική για την είσοδο και την έξοδο στους δρόμους. Τελικά, εντοπίστηκε αφού οι εργαζόμενοι της διαχειρίστριας εταιρείας κατάφεραν να αναγνωρίσουν το Fiat Punto και να βρουν πού μένει ο ηλικιωμένος.

Διαπιστώθηκε ότι είχε ταξιδέψει, σχεδόν σε ολόκληρη την Ιταλία με στάσεις στη Ρώμη, την Καζέρτα και της Νάπολης χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τον νόμο, καθώς μπορεί να διωχθεί για απάτη για τα οφειλόμενα 4.000 ευρώ.

«Δεν πληρώνω» φέρεται να είπε στον δικηγόρο του. «Ο αυτοκινητόδρομος είναι δημόσια υπηρεσία, δεν μπορούν να βάζουν διόδια. Για να μην αναφέρω πως οι τιμές είναι πολύ υψηλές για την προσφερόμενη υπηρεσία».

Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο, ο 80χρονος είπε, ακόμα, στον δικηγόρο του πως βαριόταν στο γηροκομείο και συνήθιζε να φεύγει τα βράδια για να οδηγήσει. «Οι άλλοι τρόφιμοι κοιμούνταν συγκεκριμένη ώρα και εγώ τι να κάνω; Δεν μπορούσα να μείνω μέσα ολόκληρη μέρα».

Η οδήγηση ήταν πάντα το μεγάλο του πάθος. «Μου αρέσει να πηγαίνω σε νέα μέρη και όσο μπορώ να το κάνω, θα συνεχίσω να το κάνω».