Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μπορεί να είναι γνωστός ως ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της Αναγέννησης και της ιταλικής ιστορίας, ωστόσο φέρεται να ήταν Ιταλός κατά το ήμισυ, αφού καθηγητής υποστηρίζει με βάση έγγραφο του 1452, πως ήταν νόθος γιος σκλάβας από τον Καύκασο.

Σύμφωνα με το france24.com, ο Κάρλο Βέτσε, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νάπολης, υποστηρίζει μια διαφορετική εκδοχή, με βάση όσα είναι γνωστά. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί θεωρούσαν πως ο δημιουργός της «Μόνα Λίζα» γεννήθηκε εκτός γάμου από τον συμβολαιογράφο Πιέρο ντα Βίντσι και την Αικατερίνη, μια χωρική από το Βίντσι, μια περιοχή της Φλωρεντίας.

Ωστόσο, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι η μητέρα του ντα Βίντσι ήταν Τσερκέζα και κατάγονταν από τον Καύκασο, όταν απήχθη και την έκαναν σκλάβα, με αποτέλεσμα να την πουλήσουν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί να βρεθεί στην Ιταλία.

Μάλιστα, επικαλείται έγγραφο που χρονολογείται από το 1452, ενώ δεν έχει αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Πιέρο ντα Βίντσι υπέγραψε την ελευθερία της Αικατερίνης, πράξη που αφορούσε μόνο τους σκλάβους, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από την Ασία και όχι από την Ευρώπη, εκείνη την εποχή.

«Είναι η πιο πειστική θεωρία»

Ο Κάρλο Βέτσε έγραψε και σχετικό βιβλίο για την νέα θεωρία του με τίτλο «Το χαμόγελο της Αικατερίνης: Η μητέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι» και το παρουσίασε στον εκδοτικό οίκο «Τζιούντι».

«Ήταν μια γυναίκα που απήχθη στην πατρίδα της, στα βουνά του Καυκάσου, και ως σκλάβα πουλήθηκε πολλές φορές στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στη Βενετία. Όταν έφθασε στη Φλωρεντία, γνώρισε έναν νεαρό συμβολαιογράφο, τον Πιέτρο ντα Βίντσι, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο: τον Λεονάρντο», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι ένα έγγραφο που έγραψε ο ίδιος ο Πιέτρο ντα Βίντσι, ο πατέρας του Λεονάρντο: πρόκειται για την πράξη χειραφέτησης της Αικατερίνης», προσθέτοντας πως ήταν μια συμβολαιογραφική πράξη που της επέτρεπε να «ανακτήσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά της ως ανθρώπου».

Μιλώντας σχετιά ο Πάολο Γκαλούτσι, μέλος της έγκριτης επιστημονικής ακαδημίας «Lincei» στη Ρώμη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως «η θεωρία του Ιταλού ακαδημαϊκού είναι μακράν η πιο πειστική».