Δύο ερωτευμένοι έφηβοι από αντίπαλες συμμορίες στη Σικελία της Ιταλίας, που αποκαλούνται «ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα της μαφίας» από τα ΜΜΕ της χώρας, προκάλεσαν αφενός την οργή της Κόζα Νόστρα και αφετέρου έπαιξαν ρόλο στο να διαλευκάνει η αστυνομία μια υπόθεση δολοφονίας που ήταν ανοικτή για εννιά χρόνια.

Ο έρωτας μεταξύ του Ντανιέλε Ντι Τζάκομο και της Τζούσι Ριτσούτο, ηλικίας 17 ετών αμφότεροι, δεν έγινε αποδεκτός από την οικογένεια της νεαρής κοπέλας, τα μέλη της οποίας ήθελαν να τους χωρίσουν. Σε συνομιλίες που άκουσαν οι αστυνομικοί έχοντας «παγιδεύσει» τα τηλέφωνα των συγγενών της, λένε: «Δεν γίνεται να είναι μαζί».

Οι Ριτσούτο ήταν αντίπαλοι της συμμορίας Ντι Τζάκομο στην περιοχή Πόρτα Νουόβα του Παλέρμο και οι δύο οικογένειες είχαν ανοικτούς λογαριασμούς μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, η οικογένεια της νεαρής σοκαρίστηκε όταν έμαθε το όνομα του αγαπημένου της. Ωστόσο, ήταν το… εφηβικό ρομάντζο που οδήγησε στη μεγάλη αποκάλυψη πως κάτι χειρότερο κρυβόταν πίσω από την ένσταση των συγγενών.

Ο θείος της σκότωσε τον πατέρα του κι εκείνος το είδε με τα μάτια του

Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν όταν μέλος της οικογενείας της αποκάλυψε πως ο θείος της 17χρονης, ο Τόνι Λιπάρι, σκότωσε τον πατέρα του Ντι Τζάκομο το 2014, εν μέσω ξεκαθάρισμα διαφορών και παιχνιδιών εξουσίας στην περιοχή ανάμεσα στις δύο συμμορίες. «Δεν καταλαβαίνεις γιατί δεν πρέπει να είναι μαζί; Ο Τόνι σκότωσε τον πατέρα του», ο «κοριός» έπιασε τον Σαλβατόρε Λιπάρι, αδερφό του εκτελεστή, να λέει στη σύζυγό του.

Ο Τζουζέπε Ντι Τζάκομο, ο πατέρας του Ντανιέλε, ήταν ένα ισχυρό «αφεντικό» του εγκλήματος στο Παλέρμο και τον σκότωσαν στο δρόμο ενώ ο τότε 8χρονος γιος του παρακολουθούσε την εκτέλεση. Μια μηχανή πλεύρισε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Τζουζέπε Ντι Τζάκομο και ο οδηγός τον πυροβόλησε. Αστόχησε στην πρώτη προσπάθεια, αλλά τον «κυνήγησε» και όπως εξήγησε στους αστυνομικούς ο Ντανιέλε, ο εκτελεστής τον πυροβόλησε δύο φορές: μια στον ώμο και μια στον λαιμό.

Εννιά χρόνια μετά και η οικογένεια της Ριτσούτο «πάγωσε» όταν έμαθε πως ο Ντανιέλε βγαίνει με την Τζούσι. «Φοβάμαι πως αν της πούμε το οτιδήποτε για την υπόθεση δεν θα κρατήσει μυστικό από εκείνον», ακούστηκε ο Βιτόριο Εμανουέλε Λιπάρι, ο παππούς της κοπέλας.

Μάλιστα, ο φόβος της οικογένειας ήταν πως ο Ντανιέλε Ντι Τζάκομο ήδη γνώριζε τι είχε συμβεί και σχεδίαζε την εκδίκησή του καθώς πριν από μερικούς μήνες είχε σχέση με άλλη νεαρή, μέλος της οικογενείας.

Για τους καραμπινιέρι οι συνομιλίες που υπέκλεψαν ήταν αρκετά στοιχεία ώστε να συλλάβουν τον Λιπάρι με την κατηγορία του φόνου του Ντι Τζάκομο.