Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/2) πως κάλεσε τον Ολλανδό πρέσβη στη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις σε σχέση τις «εμμονικές προσπάθειες» όπως τις χαρακτήρισε της ολλανδικής κυβέρνησης να της αποδώσουν την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της εταιρείας Malaysia Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17 στην Ουκρανία το 2014.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση κατηγορεί την κοινή ομάδα έρευνας που συστάθηκε για να διαπιστωθεί ποιος ήταν υπεύθυνος, λέγοντας ότι είναι «πολιτικοποιημένη».

Οι εισαγγελείς από την πλευρά τους την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν πως έχουν βρει «σοβαρές ενδείξεις» που δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την χρήση στην Ουκρανία ενός πυραυλικού συστήματος τύπου BUK που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.

Η κλήση του πρέσβη της δεν θα αλλάξει την απόφαση της Ολλανδίας να οδηγήσει στην δικαιοσύνη εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης Ζίγκριν Κάαγκ.

«Προσβλέπουμε στην διεθνή δικαιοσύνη και σκοπεύουμε να βρούμε την αλήθεια για τα θύματα και τους συγγενείς τους» δήλωσε ο Κάαγκ στους δημοσιογράφους στην Χάγη.

«Όλο αυτό είναι μέρος του διπλωματικού παιγνιδιού, αλλά γνωρίζουμε τι υπερασπιζόμαστε. Ο πρεσβευτής θα ακούσει το μήνυμα τους, θα μας το μεταφέρει και αυτό είναι όλο»

Το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17, που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε από ρωσικό πυραυλικό σύστημα τύπου BUK στις 17 Ιουλίου του 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 196 Ολλανδοί πολίτες.