Μία εβδομάδα έχει περάσει από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα σβήνουν. Οι δύο χώρες μετράνε τις πληγές τους, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει στοιχήσει έως τώρα τη ζωή σε περισσότερους από 35.000 ανθρωπους, ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται χιλιάδες.

Ήδη σε πολλές περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν, τα νεκροταφεία έχουν γεμίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νεκροταφείο Nurdağı στην επαρχία Γκαζίαντεπ. Οι φρεσκοσκαμμένοι τάφοι έχουν λευκές ταφόπλακες, με μόνο αναγνωριστικό στοιχείο κομμάτια σκισμένου υφάσματος που συγκεντρώνονται από τα ρούχα των θυμάτων.

Την ίδια ώρα στο δρόμο, δεκάδες πτώματα βρίσκονται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε μια σειρά από φορτηγά, περιμένοντας να ταφούν. Οι εικόνες βγαλμένες από το χειρότερο εφιάλτη.

«Ο νεκρός είναι ένας αριθμός» – Άνθρωποι που δεν αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους

Οι δρόμοι της Καχραμανμάρας, όπου κάποτε έμεναν στα σπίτια τους 500.000 άνθρωποι, έχουν ισοπεδωθεί πλήρως καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.

Στην συγκεκριμένη πόλη που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, περισσότερα από 5.000 θύματα του σεισμού θάφτηκαν σε ένα μαζικό νεκροταφείο την Κυριακή, φέροντας μόνο έναν αριθμό και όχι ονόματα, καθώς δεν είναι εφικτό να αναγνωριστούν όλα τα πτώματα. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο αριθμός αυτός πρόκειται να φτάσει τα 10.000 άτομα.

«Οι ταφές γίνονται με σεβασμό, αλλά γίνονται μικρές τελετές και δεν υπάρχουν πενθούντες», μεταδίδει ο Μπέρναρντ Σμιθ του Al Jazeera. Μάλιστα, μερικές φορές, θάβονται μόνο μέρη του σώματος.