Οι έρευνες για το σκάνδαλο Qatargate συνεχίζονται και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις με τη Δικαιοσύνη να προχωρά γοργά το έργο της. Την ίδια ώρα στο Κατάρ επιμένουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ της βελγικής Le Soir δείχνει ότι στην Ντόχα υπάρχει ένα πρόσωπο που ήταν σε στενή επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο. Είναι ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί.

Ο Αλ Μαρί φαίνεται να ήταν το φερέφωνό του Κατάρ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο υπουργός Εργασίας συμμετείχε σε διεθνείς θεσμούς, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, συχνά παρουσιαζόταν ως μέλος της «κοινωνίας των πολιτών του Κατάρ» και ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κατάρ επί μία δεκαετία.

Ο Αλ Μαρί ασχολήθηκε με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Κατάρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία ήρθαν σε πρώτο πλάνο και με την περίπτωση του Μουντιάλ και τον σάλο για χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια – επισήμως είχαμε περί τους 400 νεκρούς. Ο ίδιος κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση στο ζήτημα και ποτέ δεν ενέκρινε τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια.

Παρά ταύτα, για τους ξένους συνομιλητές του έδινε την εντύπωση του «ανοιχτού», προοδευτικού ανθρώπου, για τα δεδομένα της χώρας τουλάχιστον. Αυτό και μόνο τον έκανε καλό συνομιλητή για την Ευρώπη.

Μέσα στο 2022 οι επαφές του με το Ευρωκοινοβούλιο πύκνωσαν.

Τον Μάιο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, τον υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες. Στα τέλη Οκτωβρίου είχε συναντηθεί στην Ντόχα με την Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρο ακόμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 14 Νοεμβρίου ο Αλ Μαρί μίλησε στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρόντες ως μέλη της επιτροπής ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντρέα Κοτσολίνο, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην έρευνα για το Qatargate.

Την Κυριακή, έπειτα από όσα έχουν μεσολαβήσει με τις συλλήψεις και τις ανακρίσεις, από την κυβέρνηση του Κατάρ απέρριπταν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς «που συνδέουν την κυβέρνησή μας με ανάρμοστη συμπεριφορά». Διπλωμάτης προσέθετε το μάλλον κοινότοπο σχόλιο ότι «σέβονται την νομοθεσία τρίτων χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται».