Έκρηξη σημειώθηκε σε όχημα που μετέφερε εργαζόμενους πετρελαϊκής εταιρείας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 6.

«Περί τις 07:00 (τοπική ώρα) έγινε έκρηξη στην (επαρχία) Μπαλχ, σε λεωφορείο που ανήκει στην Hairatan Oil», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ασίφ Ουαζέρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε όχημα σταματημένο «στην άκρη του δρόμου» και εξερράγη τη στιγμή «που έφθασε το λεωφορείο. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι έξι τραυματίστηκαν», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ακόμα δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης σύμφωνα με το Reuters. Τους τελευταίους μήνες διαπράχθηκαν αρκετές επιθέσεις σε αστικά κέντρα στο Αφγανιστάν, με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να αναλαμβάνει την ευθύνη για ορισμένες.

Συχνές οι επιθέσεις

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως η ασφάλεια βελτιώθηκε αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, όμως οι επιθέσεις παραμένουν συχνές, ιδίως οι βομβιστικές. Την ευθύνη για μεγάλο μέρος των επιθέσεων αναλαμβάνει ο τοπικός βραχίονας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ΙΚΧ).

Στην πιο πρόσφατη στις 30 Νοεμβρίου στόχος ήταν ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο στην Αϊμπάκ, όπου σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι και 24 τραυματίστηκαν, κυρίως μαθητές.

Στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ διαπράχθηκε νωρίτερα φέτος κι άλλη επίθεση και την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ. Στις 25 Μαΐου, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου δεκαπέντε τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν βόμβες σε τρία μικρά λεωφορεία μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

*εξωτερική φωτογραφία αρχείου