Μετά από περισσότερα από 3 χρόνια χωρίς να έχουν αναφερθεί κρούσματα χολέρας στην Αϊτή, στις 2 Οκτωβρίου 2022, οι εθνικές αρχές ανέφεραν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα Vibrio cholerae O1 στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση της Αϊτής και το γραφείο του ΟΗΕ στο Πορτ-ο- Πρενς απηύθυναν χθες Τρίτη έκκληση για τη συγκέντρωση 145,6 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία χολέρας στη χώρα, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 161 ανθρώπων.

Η πολύ φτωχή αυτή χώρα της Καραϊβικής, που έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας, είναι αντιμέτωπη από τις αρχές Οκτωβρίου με την επανεμφάνιση της ασθένειας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι από το 2010 ως το 2019.

Το υπουργείο Υγείας της Αϊτής ανακοίνωσε 8.708 ύποπτα κρούσματα, 7.623 κρούσματα που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και 802 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επιδημιολογική του ανακοίνωση της Δευτέρας.

Αϊτή

Η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε επτά από τα δέκα διαμερίσματα της χώρας

«Η χολέρα είναι μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί και, χάρη στην εμπειρία και τις γνώσεις τους, οι εθνικοί θεσμοί κατήρτισαν γρήγορα μια στρατηγική απάντησης με την αμέριστη στήριξη του συνόλου της τοπικής και διεθνούς ανθρωπιστικής κοινότητας», δήλωσε η Ούλρικα Ρίτσαρντσον ανθρωπιστική συντονίστρια του ΟΗΕ στην Αϊτή σε ανακοίνωση.

Μετά την έκκληση αναμένεται «να συγκεντρωθεί ζωτικής σημασίας βοήθεια για 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στις πλέον πληγείσες περιοχές», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Η κρίση της χολέρας πλήττει σφοδρά του ήδη ευάλωτους πληθυσμούς», επεσήμανε ο ΟΗΕ, επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), η οποία ανέφερε ότι για πρώτη φορά περίπου 19.000 άνθρωποι στην Αϊτή βυθίστηκαν σε οξεία επισιτιστική έκτακτη ανάγκη, κάτι που σημαίνει ότι αναγκάζονται να περιοριστούν σε ένα γεύμα την ημέρα το οποίο αποτελείται από κακής ποιότητας τρόφιμα.

Στην επισιτιστική ανασφάλεια προστίθεται η γενικότερη ανασφάλεια: από τον Ιούνιο του 2021 σχεδόν 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις συνοικίες τους για να γλιτώσουν από τη βία των ένοπλων συμμοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.