Όταν αναφερόμαστε στις βασικές κοινότητες της ελληνικής διασποράς, η Βιέννη σπάνια έρχεται στο μυαλό μας. Ωστόσο, αν θέλουμε να εξετάσουμε ιστορικά σημαντικές κοινότητες για τον σύγχρονο ελληνισμό, η αυστριακή πρωτεύουσα θα πρέπει σίγουρα να βρίσκεται στη λίστα με τον δικό της ελληνικό θύλακα, τη Μικρή Ελλάδα.

Όπως και άλλες ελληνικές κοινότητες στην πρώην Αυστριακή Αυτοκρατορία, η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση των Ελλήνων στην έδρα της εξουσίας των Αψβούργων ακολούθησε τους πολέμους μεταξύ της Αυστριακής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες των Οθωμανών να καταλάβουν τη Βιέννη, οι Αυστριακοί, επικεφαλής μιας πολυεθνικής ευρωπαϊκής δύναμης, απώθησαν τους Οθωμανούς Τούρκους προς τα νότια και ανατολικά μέχρι τις πύλες του Βελιγραδίου, που σήμερα είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας.

Έλληνες έμποροι ανοίγουν μαγαζί στη Μικρή Ελλάδα της Βιέννης

Μετά τη Συνθήκη του Πάσσαροβιτς, που υπογράφηκε το 1717, τα σύνορα σταθεροποιήθηκαν, ενώ υπήρξε μια ώθηση για την επανέναρξη του εμπορίου και την ανοικοδόμηση μιας τεράστιας περιοχής που είχε καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Μαζί με τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των δύο αυτοκρατοριών, μια άλλη βασική διάταξη της συμφωνίας ήταν ότι οι Οθωμανοί και οι Αυστριακοί υπήκοοι είχαν το δικαίωμα να ασκούν εμπόριο στην επικράτεια της άλλης. Ωστόσο, οι Αυστριακοί δεν γνώριζαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι ίδιοι οι Τούρκοι περιφρονούσαν το εμπόριο.

Ως εκ τούτου, πρακτικά, και όπως αναφέρει το greekreporter.com, η ευκαιρία έπεσε στις οθωμανικές μειονότητες -Ορθόδοξους Έλληνες και Σέρβους, καθώς και Εβραίους και Αρμένιους- να καλύψουν το κενό.

Ως πρωτεύουσα ενός μεγάλου πολυεθνικού κράτους, η Βιέννη αποτέλεσε βασικό κέντρο για αυτούς τους εμπόρους. Τα μέλη της ελληνικής διασποράς στη Βιέννη προέρχονταν κυρίως από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, καθώς και από θρακικές πόλεις.

Η «Μικρή Ελλάδα» της Βιέννης

Αν και ο θρύλος λέει ότι οι Έλληνες ίδρυσαν το πρώτο καφενείο στη Βιέννη, ο Δρ. Θεοφάνης Πάμπας, ένας ντόπιος Έλληνας Βιεννέζος γιατρός με εγκυκλοπαιδική γνώση της κοινότητας, ενημέρωσε το greekreporter.com, ότι αυτή η μοναδική τιμή ανήκει στους Αρμένιους.

Η ελληνική κοινότητα εκεί, όπως έκανε παντού όπου έβαλε ρίζες, μεγάλωσε και ευημέρησε. Όμως, κατά τον τυπικό ελληνικό τρόπο, σύντομα εμφανίστηκαν φατρίες. Ορισμένοι Έλληνες πήραν την αυστριακή υπηκοότητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εισήλθαν ακόμη και στην αυστριακή αριστοκρατία.

Άλλοι διατήρησαν την οθωμανική ιθαγένεια, η οποία είχε το πλεονέκτημα της χαμηλότερης φορολόγησης, αλλά περιόριζε τις δραστηριότητές τους στον εμπορικό τομέα.

Η «Μικρή Ελλάδα» της Βιέννης

Βιέννη

Στη συνέχεια, κάθε παράταξη ίδρυσε τη δική της εκκλησία, και οι δύο σε απόσταση εκατό μέτρων η μία από την άλλη, στο Griechenviertel (ελληνική συνοικία) της Βιέννης. Οι εκκλησίες αυτές παραμένουν μέχρι σήμερα και η λειτουργία εναλλάσσεται κάθε Κυριακή από τη μία εκκλησία στην άλλη.

Ακόμη, η εκπαίδευση και η μόρφωση στα ελληνικά ήταν βασικές προσπάθειες της ελληνικής κοινότητας, ανεξαρτήτως παράταξης, ενώ το ελληνικό σχολείο της Βιέννης είναι παλαιότερο ακόμη και από το ίδιο το ελληνικό κράτος, καθώς ιδρύθηκε το 1804.

Τα ελληνικά εμφανίστηκαν σε έντυπη μορφή για πρώτη φορά στη Βιέννη

Βιέννη

Πέρα από τις εκπαιδευτικές προσπάθειες που συνεχίστηκαν από τότε, η Βιέννη είναι ο τόπος όπου η ελληνική γλώσσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή στον σύγχρονο κόσμο.

Αν και ο πραγματικός τόπος του πρώτου ελληνικού τυπογραφείου έχει χαθεί, μέσα στην ελληνική συνοικία, ένα επιβλητικό μπαρόκ βιεννέζικο κτίριο στεγάζει το δεύτερο ελληνικό τυπογραφείο, όπου ο Ρήγας Φεραίος, ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής ανεξαρτησίας, εξέδιδε την ελληνική εφημερίδα «Εφημερίς».

Όλες οι ελληνικές εκδόσεις, ιδιαίτερα αυτές της διασποράς, κατά μία γνήσια έννοια κατάγονται από αυτό το τυπογραφείο.

Κατά τη διάρκεια του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας τη δεκαετία του 1820, η ελληνική κοινότητα της Βιέννης βρισκόταν στο απόγειό της με περίπου 5.000 μέλη και μια ολοένα και πιο ποικιλόμορφη κοινωνικοοικονομική δομή, σημειώνει το greekreporter.com.

Η «Μικρή Ελλάδα» της Βιέννης

Τα μέλη της μορφωμένης και ευημερούσας κοινότητας επιθυμούσαν φυσικά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό. Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή, είχαν επίγνωση ότι η Αυστριακή Αυτοκρατορία, μια δέσμη εθνικοτήτων υπό μια σχετικά αγαθή αλλά απόλυτη απολυταρχία, ήταν βίαια αντίθετη και φοβόταν την επανάσταση.

Οι Έλληνες της Αυστρίας, επομένως, έπρεπε να βαδίσουν σε μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της χαράς για την μελλοντική ανεξαρτησία της Ελλάδας και της προσωπικής τους ασφάλειας και διαβίωσης στην Αυστριακή Αυτοκρατορία.

Άλλωστε, οι Αυστριακοί ήταν αυτοί που είχαν συλλάβει τον Έλληνα επαναστάτη Ρήγα Φεραίο στο σημαντικό αυστριακό λιμάνι της Τεργέστης και τον παρέδωσαν στους Τούρκους, οι οποίοι τον στραγγάλισαν στο Βελιγράδι το 1798.

Η ελληνική κοινότητα της Βιέννης σήμερα

Η «Μικρή Ελλάδα» της Βιέννης

Η ελληνική ανεξαρτησία, όμως, δεν οδήγησε σε μεγάλο επαναπατρισμό των Ελλήνων της Αυστρίας.

Λίγοι επέστρεψαν, αλλά το φτωχό μικρό βασίλειο δεν μπορούσε να προσφέρει τίποτα σε σύγκριση με την τεράστια Αυστριακή Αυτοκρατορία. Το αδυσώπητο ρεύμα της αφομοίωσης άρχισε να απορροφά τους Έλληνες στο εθνικό γκούλας της Αυστρίας, την ώρα που άλλοι Έλληνες Αυστριακοί άρχισαν να μετακινούνται στη Βρετανία ή τη Γαλλία ή ακόμη και στη Νέα Ορλεάνη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι οικονομίες ήταν πιο δυναμικές από εκείνη της Αυστρίας.

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων έφταναν στην Αυστρία με το σταγονόμετρο νέοι μετανάστες, οι οποίοι, μαζί με τις προσπάθειες των παλαιών μελών, διατήρησαν την κοινότητα ανέπαφη.

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι αύξησαν την πίεση στους Έλληνες να αφομοιωθούν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της βάρβαρης ναζιστικής εποχής, αλλά η θρησκευτική τους κοινότητα επιβίωσε.

Μετά τον πόλεμο, η Αυστρία δεν είχε καμία από τις μαζικές μεταναστεύσεις Ελλήνων «Gastarbeiter» ή φιλοξενούμενων εργατών, όπως στη γειτονική Γερμανία. Παρόλα αυτά, ένας ικανός αριθμός Ελλήνων πήγε στην Αυστρία, ιδίως για σπουδές, και στη συνέχεια, συχνά παρέμειναν στη χώρα.

Η «Μικρή Ελλάδα» της Βιέννης

Όπως και η ίδια η Αυστρία, η ελληνική κοινότητα της Βιέννης είναι σκιά του παλιού της μεγέθους, αλλά εξακολουθεί να είναι ευημερούσα και κομψή. Όπως και οι «Greektowns» της Αμερικής, οι σημερινοί Έλληνες της Βιέννης σπάνια ζουν στην αρχική περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί τους.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι έχουν επιχειρήσεις εκεί, και η εκκλησία και το κοινοτικό κέντρο, όπως πάντα, λειτουργούν ως το κέντρο βάρους της κοινότητας.