Η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν είναι «κατάφωρα προκλητική» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στους ομολόγους του ασιατικών κρατών, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Ο  Μπλίνκεν, που μίλησε κατά τη διάρκεια της συνόδου των ομολόγων του των χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η Κίνα επιδιώκει να εκφοβίσει όχι μόνο την Ταϊβάν αλλά και τους γείτονές της με τα γυμνάσια στο στενό, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν διεξαχθεί ποτέ σε αυτό, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν, δήλωσε από την πλευρά της η Νάνσι Πελόζι έπειτα από την επίσκεψή της στη νήσο που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο. Η Πελόζι, 82 ετών, που κάνει στην Ιαπωνία -τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία- την πρώτη της επίσκεψη από το 2015, μετέβη στην Ταϊβάν την Τρίτη και την Τετάρτη.

«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα» είπε η Πελόζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όμως «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν. Κάναμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γερουσιαστές πήγαν εκεί την άνοιξη», επρόκειτο για «διακομματική» πρωτοβουλία, είπε και επέμεινε «δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν».

«Δεν αποφασίσουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε» πέταξε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρά ταύτα η Πελόζι είπε πως η περιοδείας της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo εδώ στην Ασία, να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν».