Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν «σθεναρά» την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών από την Οδησσό τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Καλωσορίζω την πρώτη αποστολή ουκρανικών σιτηρών από την Οδησσό μετά τη συμφωνία με μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ευχαριστώ τη σύμμαχό μας Τουρκία για τον κεντρικό της ρόλο» αναφέρει ο  Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για να μετριαστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Κίεβο: «Μια ανακούφιση για τον κόσμο»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει στόχο την άρση του ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, είναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.