Οι ιδιοκτήτες ενός υφαντουργίου στη βορειοανατολική Σκωτία αποφάσισαν να στηρίξουν με το δικό τους τρόπο τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews Greek υφαίνουν προϊόντα χρησιμοποιώντας τρία χρώματα, το λευκό, το κίτρινο και το μπλε. Πρόκειται για τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις δίνονται σε οργανώσεις που στηρίζουν τους πρόσφυγες του πολέμου.

«Λοιπόν, το σκεπτικό μας είναι αρκετά απλό. Αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε ένα ταρτάν που στη συνέχεια θα μπορούσαμε να πουλήσουμε. Φτιάξαμε πολλά και διαφορετικά πράγματα όπως κουβέρτες για πικνίκ, φουλάρια, φούστες ή σακάκια – οτιδήποτε. Ακόμη και χριστουγεννιάτικες κάλτσες. Φτιάχνουμε τα προιόντα, τα πουλάμε και δωρίζουμε τα κέρδη. Είναι τόσο απλό και νομίζω όμορφο» δήλωσε ο Πάτρικ Λέουτας, διευθυντής της «Great Scot tartan».

Οι ιδιοκτήτες σχεδιάζουν να στείλουν ένα κιλτ στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επικεφαλής της εταιρείας ελπίζει πως θα γνωρίσει τον Ουκρανό Πρόεδρο.

«Θέλω να βάλω ένα κιλτ στον Ζελένσκι, να του σφίξω το χέρι και να του πω ότι είναι επίτιμος Σκωτσέζος!» δήλωσε η Μάργκο Πέιτζ, επικεφαλής της της «Great Scot tartan».

Κάποιοι από τους εργαζόμενους της επιχείρησης επιθυμούν να φιλοξενήσουν οικογένειες Ουκρανών, ενώ η εταιρεία δήλωσε πως μπορεί να προσφέρει δουλειά σε κάποιους πρόσφυγες.