Οι κάτοικοι της Σαγκάης παραμένουν σε κατάσταση πολιορκίας, εν μέσω μιας δρακόντειας εντολής «zero covid» που έχει θέσει περίπου 25 εκατομμύρια πολίτες υπό κάποιας μορφής lockdown, ακόμη και όταν η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας προσπάθησε να κινηθεί προς την κανονικότητα.

Αμέτρητοι εργαζόμενοι της πόλης αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στις δουλειές τους ή σε κοντινές σκηνές, ενώ χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους για να κάνουν χώρο για τους αρρώστους ή οδηγήθηκαν σε τεράστια κέντρα καραντίνας σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι αυξανόμενες μολύνσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες από πολίτες που έχουν κουραστεί από τον παρατεταμένο εγκλεισμό και φοβούνται την πείνα καθώς τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται επικίνδυνα.

Σανγκάη: Υποψίες ότι οι αρχές κατηγοριοποιούν τους νεκρούς ως «μη covid θύματα»

Τη Δευτέρα, Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν τους πρώτους τρεις θανάτους από τη νέα επιδημία. Αλλά ο χαμηλός αριθμός τροφοδότησε τις υποψίες ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε κατάφωρα τον φόρο αίματος του ιού, αποδίδοντας τους θανάτους από τον COVID σε άλλες συνθήκες.

«Στην ηπειρωτική χώρα, εάν οι νεκροί είχαν υποκείμενες παθήσεις, οι περισσότεροι από αυτούς θα κατηγοριοποιούνταν ως νεκροί από άλλες ασθένειες αντί για τον COVID», δήλωσε στο CNN ο Jin Dongyan, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική χώρα για τον υπολογισμό των θανάτων είναι εντελώς διαφορετικές. Πάνω από το 90% των θανάτων από COVID που αναφέρθηκαν στο Χονγκ Κονγκ δεν θα υπολογιστούν στην ηπειρωτική χώρα».

Παρόλα αυτά, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν με το ζόρι για να ανοίξει ξανά η Σαγκάη για πρώτη φορά από τις 28 Μαρτίου που άρχισαν οι περιορισμοί και στις 5 Απριλίου τέθηκε σε ισχύ ο πλήρης αποκλεισμός.

Η «λευκή λίστα» που φέρνει μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους

Το lockdown στη Σανγκάη

Η κυβέρνηση δημιούργησε μια «λευκή λίστα» 666 εταιρειών που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ αυτών ήταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες Tesla και Volkswagen, καθώς και μεγάλες ιατρικές εταιρείες, σύμφωνα με αντίγραφο της λίστας που είδε το Reuters.

Πολλοί εργαζόμενοι θα έχουν υποχρεωθεί να ζουν επιτόπου ως μέρος της περιοριστικής διαδικασίας «κλειστού κυκλώματος διαχείρισης» της Κίνας για την απομόνωση πιθανών κρουσμάτων, δήλωσαν δύο πηγές στο πρακτορείο.

Το lockdown στη Σανγκάη
Το φαγητό στα κέντρα καραντίνας της Σανγκάης

Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη βάλει υπαλλήλους να κοιμούνται στους χώρους εργασίας τους κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, με χρηματιστές σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες να στήνουν σκηνές και ράντζα δίπλα στα γραφεία τους, σημειώνει η Wall Street Journal.

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι δεκάδες υπάλληλοι και προμηθευτές «παγιδεύτηκαν» στην πανεπιστημιούπολη της Σαγκάης για εβδομάδες.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης ανοίξει περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις καραντίνας στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων 50.000 κλινών σε ένα συνεδριακό κέντρο, για τους κατοίκους που βρέθηκαν θετικοί αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

Το lockdown στη Σανγκάη

«Υπάρχουν άνθρωποι που βήχουν», δήλωσε στο Associated Press ένας ασθενής του κέντρου, ο οποίος αναγνωρίστηκε μόνο ως Beibei. «Αλλά δεν έχω ιδέα αν έχουν λαρυγγίτιδα ή Ομικρον. Τα μπάνια δεν είναι πολύ καθαρά. Τόσοι πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν και οι εθελοντές ή οι καθαρίστριες δεν προλαβαίνουν».

Το lockdown στη Σανγκάη

Οι αυστηροί περιορισμοί έχουν προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις, καθώς η Κίνα παλεύει με το μεγαλύτερο ξέσπασμα COVID από τότε που η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα τέλη του 2019. Η Σαγκάη, μια πόλη 25 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αναφέρει περισσότερα από 300.000 κρούσματα από τα τέλη Μαρτίου, με τη συντριπτική πλειοψηφία να μην εμφανίζει συμπτώματα.