Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν έξι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στην αεροπορική βάση Σπάνγκνταλεμ, στη νοτιοδυτική Γερμανία, με σκοπό τη «βελτίωση της αμυντικής θέσης» του NATO, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (28/3) το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη Growler EA-18G των Πεζοναυτών «δεν αναπτύχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία» και η αποστολή τους δεν αποτελεί «αντίδραση σε κάποια απειλή ή κάποιο περιστατικό» συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι.

Η ανάπτυξή τους αποφασίστηκε στο πλαίσιο «των (αμερικανικών) προσπαθειών με σκοπό την ενίσχυση των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της ανατολικής πτέρυγας» της Ατλαντικής Συμμαχίας, εξήγησε.

Τα αεροσκάφη μπορούν να εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις και να διεξάγουν επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου ευρείας κλίμακας. Κάπου 240 στρατιωτικοί –πιλότοι, ομάδες εδάφους, προσωπικό συντήρησης– συνοδεύουν τα αεροσκάφη, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2023 της αμερικανικής κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνει ποσό 6,9 δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει εισβολή στην επικράτειά της από τη Ρωσία, και για να υποστηριχθούν κράτη μέλη του NATO.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται επί έναν μήνα και πλέον, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει τα κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού να στείλουν περισσότερα όπλα, ιδίως καταδιωκτικά, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας.

Το NATO στέλνει στην Ουκρανία μεγάλη ροή όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων, που συνέβαλαν να ανακοπεί η προέλαση του ρωσικού στρατού.

Ωστόσο οι ΗΠΑ ως αυτό το στάδιο αποκλείουν την αποστολή αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξηγεί πως δεν θέλει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που θα πυροδοτούσε τον «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» ανάμεσα στη Ρωσία και στο NATO, δυνάμεις που διαθέτουν τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον πλανήτη.

Ρεκόρ τα 813 δισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικές δαπάνες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023

Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το πακέτο-ρεκόρ των 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες, που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, συνιστά νέο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τις απαιτήσεις για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

773 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για το Πεντάγωνο – ξεπερνώντας το ποσό που είχε ζητήσει ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ – και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια αφορούν προγράμματα που σχετίζονται με την Άμυνα στο FBI, το υπουργείο Ενέργειας και άλλους δημόσιους φορείς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει συναίνεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ότι είναι αναγκαία η αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπουν μια «αυξανόμενη απειλή» τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τα κονδύλια για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής του Πενταγώνου αυξάνονται κατά 360 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, επιβραδύνεται το πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση μαχητικών F-35, αφότου η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας είχε παραπονεθεί για σημαντικές καθυστερήσεις σε τεχνικές βελτιώσεις.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων είναι η ναυπήγηση νέων πολεμικών πλοίων, η ανάπτυξη διαστημικών δυνατοτήτων και συστημάτων προειδοποίησης για πυραύλους, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της λεγόμενης πυρηνικής «τριάδας» (των υποβρυχίων με βαλλιστικούς πυραύλους, των στρατηγικών βομβαρδιστικών και των πυραυλικών συστημάτων ξηράς).

Μόλις 61 μαχητικά F-35 που κατασκευάζει η Lockheed Martin ζητήθηκαν από το Πεντάγωνο, σε σύγκριση με τα 85 πέρυσι, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Κογκρέσο θα αυξήσει τελικά αυτό το νούμερο.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στο Πεντάγωνο για τομείς έρευνας και ανάπτυξης, με 130 δισεκατομμύρια να αφορούν την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων (όπως υπερηχητικοί πύραυλοι) για το ενδεχόμενο πολέμου με την Κίνα και τη Ρωσία. Μέρος της επένδυσης αυτής χρηματοδοτείται από την απόσυρση παλαιότερων, όπως τα πολεμικά πλοία Littoral και τα αεροσκάφη A-10 που ήταν ευάλωτα απέναντι σε προηγμένους τεχνολογικά αντιπάλους.

Το αίτημα του Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε την τελευταία χρονιά της θητείας του στον Λευκό Οίκο ανερχόταν σε 752,9 δισ. δολάρια. Το Κογκρέσο αύξησε το ποσό κατά 25 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 778 δισ. δολάρια για το δημοσιονομικό έτος 2022.