Να δοθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία, πρότεινε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες. «Πρότεινα στους ευρωπαίους ηγέτες να διπλασιάσουμε το ποσό για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ και παράλληλα να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε για νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας και των ρώσων ολιγαρχών», δήλωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν αυτό το ποσό και μάλιστα πολύ γρήγορα. «Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να πειστούν», ανέφερε.

Ο Μπορέλ σημείωσε επίσης ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία».

Βέλγιο και Σλοβενία υπέρ της ένταξης της Ουκρανία στην ΕΕ, αλλά όχι ακόμα

Η Ουκρανία θα πρέπει να σεβαστεί όλα τα απαραίτητα βήματα προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά θα ήταν λάθος το μπλοκ να κλείσει την πόρτα στη χώρα, δήλωσε, στο μεταξύ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες.

«Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ απαιτεί πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι λογικό να πάμε βήμα βήμα, διαφορετικά θα έχουμε χώρες που θα γίνουν μέλη της ΕΕ χωρίς να είναι έτοιμες», πρόσθεσε.

«Όμως από την άλλη πλευρά, θα ήταν μεγάλο λάθος να κλείσουμε την πόρτα σε χώρες, όπως η Ουκρανία, που νιώθουν ότι απειλούνται. Θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά μαζί τους», υπογράμμισε ο Ντε Κρο.

«Θα μπορούσαμε να τους καλούμε στις συνόδους, χωρίς να έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις (…) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να βρει δημιουργικούς τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να σεβαστεί τη διαδικασία», τόνισε

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, ο οποίος δήλωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών στηρίζουν την πρόταση να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ουκρανία ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στην ΕΕ.

«Όχι αύριο, φυσικά, αύριο μπορούν να αποκτήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας», σχολίασε.

Ωστόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία στη διάρκεια αυτής της συνόδου, ενώ εξέφρασε και την απογοήτευσή του που η κοινή τους ανακοίνωση δεν έφτασε ως εκεί.

«Θα ήθελα η Ουκρανία να λάβει τώρα καθεστώς υποψήφιας χώρας (…) αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα, όμως θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα», επεσήμανε ο Ναουσέντας.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200.000 επιπλέον πρόσφυγες από την τελευταία αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που αφορούσε στην περίοδο μέχρι χθες, 10 Μαρτίου.

Ξεχωριστά, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 1,85 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας.