Ο πρόεδρος της Φινλανδίας συνέκρινε το Σάββατο τη σημερινή αντιμετώπιση της Ουκρανίας από τη Ρωσία με την προσπάθεια του Ιωσήφ Στάλιν να απειλήσει και να διαιρέσει τη Φινλανδία πριν εισβάλει το 1939, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, όλα όσα συμβαίνουν στον δυτικό κόσμο αυτή τη στιγμή, μου θυμίζουν αυτό που συνέβη στη Φινλανδία», δήλωσε ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο (Sauli Niinisto) στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Ο Στάλιν σκέφτηκε ότι θα διασπάσει το έθνος και είναι εύκολο να πάει να εισβάλει στη Φινλανδία. Συνέβη το εντελώς αντίθετο. Ο λαός ενώθηκε και το ίδιο βλέπουμε και στην Ουκρανία».

Η Φινλανδία, μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας από το 1809 έως το 1917, αντιστάθηκε σε μια αρχική σοβιετική εισβολή το 1939. Η σκανδιναβική χώρα τάχθηκε αργότερα στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας για μεγάλο μέρος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχασε ένα κομμάτι της προπολεμικής επικράτειάς της από τη Σοβιετική Ένωση σε συνθήκες ειρήνης στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία ήταν ουδέτερη μεταξύ της Δύσης και της Σοβιετικής Ένωσης.