Στο έλεος της καταιγίδας «Γιούνις» βρίσκεται η Βρετανία, αφού σφυροκοπούν τις ακτές ριπές ανέμου που φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον 8 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους.

Σύμφωνα με το Reuters, η συγκεκριμένη κακοκαιρία σφυροκοπάει την Δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο και τα σύνορα της Γαλλίας.

Εκατοντάδες πτήσεις, δρομολόγια τρένων και πορθμείων ακυρώθηκαν σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ ριπές ανέμου ταχύτητας 196 χιλιομέτρων την ώρα καταγράφηκαν στη νήσο Γουάιτ, κάτι το πρωτόγνωρο στην Αγγλία, ενώ σε άλλες περιοχές οι ριπές ανέμου ξεπέρασαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Χίθροου.

Μάλιστα, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office) εξέδωσε κόκκινο συναγερμό και απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να μείνει στα σπίτια του. Παράλληλα, πολλά σχολεία έκλεισαν, ενώ περισσότερα από 70.000 νοικοκυριά παρέμεναν βυθισμένα στο σκοτάδι, μετά από διακοπές ρεύματος.

8 νεκροί από την καταιγίδα

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμεταδίδει από το AFP και το Reuters , πως η καταιγίδα «Γιούνις» έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους.

Στην Ολλανδία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από δέντρα που έπεσαν. Οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων στο Άμστερνταμ και ένας τρίτος στην πόλη Ντίμεν, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης.

Επίσης, στην Ιρλανδία, την πρώτη χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων, ένας 60χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Λονδίνο, μια γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών, έχασε τη ζωή της, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κι ένας 50χρονος σκοτώθηκε κοντά στο Λίβερπουλ (βόρεια), όταν συντρίμμια έπεσαν πάνω στο παρμπρίζ του οχήματός του, ανέφερε η βρετανική αστυνομία. Άλλος ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με ένα πεσμένο δέντρο στο Χαμσάιρ, στη νότια Αγγλία.

Στο Βέλγιο, ένας 79χρονος Καναδός που διέμενε σε ένα σκάφος στη μαρίνα του Ύπρ (δυτικά) έχασε τη ζωή του, όταν έπεσε στο νερό προσπαθώντας να πιάσει αντικείμενα που είχε παρασύρει ο αέρας.

Συναγερμός για τις σέλφι…

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμεταδίδει, ότι οι βρετανικές αρχές απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν να βγάζουν σέλφι εν μέσω της καταιγίδας και να βρίσκονται μακριά από τις ακτές.

«Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ή μια σέλφι δεν αξίζουν για να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και όσοι πηγαίνουν στις ακτές για να βγάλουν φωτογραφίες θέτουν και τις ομάδες μας σε κίνδυνο», δήλωσε, σε μια ανακοίνωση, ο διοικητής της ακτοφυλακής Μπεν Χάμπλινγκ.

«Προτρέπουμε τους πολίτες, με τον πλέον σθεναρό τρόπο, να μείνουν μακριά από τις ακτές».

Σταμάτησαν τα δρομολόγια στη Μάγχη

Η εταιρεία Cirium ανακοίνωσε πως διακόπηκε η κυκλοφορία των φέριμποτ που διασχίζουν τη Μάγχη, ενώ ταυτόχρονα ακυρώθηκαν και περισσότερες από 400 πτήσεις στα βρετανικά αεροδρόμια.

Χαρακτηριστικά, ένα αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπορντό-Λονδίνο χρειάστηκε να γυρίσει πίσω, αφότου επιχείρησε δύο φορές να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, ενώ ένα Α380 της εταιρείας Qatar Airways κατάφερε να προσγειωθεί στο Χίθροου με την τρίτη προσπάθεια.

Προβλήματα και στη Γαλλία

Η καταιγίδα «Γιούνις» έχει δημιουργήσει προβλήματα και στη Γαλλία, καθώς κύματα που έφτασαν τα τέσσερα μέτρα χτύπησαν την Βρετάνη. Οι ριπές ανέμου έφθασαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα στο Κα Γκρι Νε, στο βορειοδυτικό τμήμα, και θα μπορούσαν σήμερα να ξεπεράσουν τα 140 χλμ/ώρα κατά τόπους στις ακτές.

Επίσης, όπως αναφέρει το AFP, η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF ανακοίνωσε προβλήματα στα δρομολόγια στο τοπικό δίκτυο της. Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές καταγράφονται επίσης στο Βέλγιο, όπου πολλά σχολεία έκλεισαν νωρίτερα και στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας και της Ολλανδίας.