Οι πυρκαγιές στην Κοριέντες της Αργεντινής παραμένουν ανεξέλεγκτες και έχουν πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, έχουν επεκταθεί σε πάνω από 5 εκατομμύρια στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 6% της συνολικής επιφάνειας της βόρειας επαρχίας. Οι πυρκαγιές συνδέονται με τις συνέπειες της ξηρασίας που προκάλεσε το φαινόμενο «Λα Νίνια» στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Πηγή προσκείμενη στην Πολιτική Προστασία είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ελέγξουν την φωτιά και ότι σπίτια και ένα ξενοδοχείο στην επαρχιακή πρωτεύουσα, η οποία απέχει περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες, εκκενώθηκαν προληπτικά. Τοπικά μέσα αναφέρουν πως υπήρξε και πτώση ενός αεροσκάφους που βοηθούσε στην κατάσβεση.

«Οι φλόγες εξαπλώνονται αλματωδώς, έχουν ήδη απανθρακώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντας χωράφια σε γραμμή πυρός που είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί», εξήγησε φορέας ο οποίος εκπροσωπεί τους αγρότες της επαρχίας σε ανακοίνωσή τους.

Στην Κοριέντες παράγονται μεταξύ άλλων κίτρο, ρύζι, καπνός, μάτε (φυτό από τα φύλλα του οποίου μπορεί κανείς να φτιάξει αφέψημα παρόμοιο με το τσάι), βαμβάκι, ενώ στην επαρχία λειτουργούν κτηνοτροφικές μονάδες και κάποια έσοδα φέρνει επίσης η δασοκομική δραστηριότητα.

«Καίγονται σχεδόν 5.180.000 στρέμματα», τόνισε ο Νικολάς Πίνο, πρόεδρος της ένωσης αγροτικών κοινοτήτων στην Κοριέντες, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αργεντινής, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως έρχονται βροχές που θα βοηθήσουν να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα.

«Τα χωράφια θα σωθούν, θα έχουμε κάποια στιγμή ισχυρές βροχοπτώσεις και αυτή η καταστροφή θα σταματήσει, όμως (η πυρκαγιά) έφερε πραγματικά το πρόβλημα (της ξηρασίας) στο προσκήνιο», τόνισε.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αργεντινής προβλέπει ασθενείς βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, μόλις 5 ως 10 χιλιοστά.

Η Αργεντινή πλήττεται από το δεύτερο συνεχόμενο φαινόμενο «Λα Νίνια», που μειώνει πολύ τη βροχόπτωση στις κεντρικές, αγροτικές περιοχές της – οι οποίες αποτελούν κλειδί για τις εξαγωγές και τα αποθέματα συναλλάγματος του νοτιοαμερικάνικου κράτους σε βαθιά οικονομική κρίση.