Ο αρχιεπίσκοπος του Σαλβαδόρ Όσκαρ Ρομέρο, η κονωνική στράτευση του οποίου και στη συνέχεια η δολοφονία του το 1980 είχαν προκαλέσει σάλο στη Λατινική Αμερική, οσιοποιήθηκε σήμερα στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών από ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο υπηρέτης του Θεού Όσκαρ Αρνούλφο Ρομέρο Γκαλντάμες, επίσκοπος, μάρτυρας, ποιμένας ευαγγελιστής και πατέρας των φτωχών, ηρωικός μάρτυρας του βασιλείου του Θεού, βασιλείου της δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης, ανακηρύσσεται όσιος», δήλωσε ο καρδινάλιος Άντζελο Αμάτο διαβάζοντας μια αποστολική επιστολή του πάπα Φραγκίσκου.

Ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν αντιπροσωπείες από 57 χώρες, τέσσερις πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής (του Σαλβαδόρ, της Ονδούρας, του Ισημερινού και του Παναμά) και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών, σχεδόν 300.000 άνθρωποι που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται από τα χαράματα στην πλατεία Σαλβαδόρ ντελ Μούντο, στο ανατολικό Σαν Σαλβαδόρ.

Ο Όσκαρ Ρομέρο γεννήθηκε το 1917 και αυτοί που τον γνώριζαν τον περιέγραφαν ως έναν άνθρωπο απλό και κοντά στον λαό. Έγινε γνωστός ως ο αρχιεπίσκοπος των «χωρίς φωνή», υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Υπερασπίσθηκε τους ακτήμονες χωρικούς και καλούσε τους στρατιώτες να μην πυροβολούν πια εναντίον του πλήθους, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των πιο συντηρητικών κύκλων της χώρας του. Στις 24 Μαρτίου 1980 δολοφονήθηκε από έναν ακροδεξιό ενώ χοροστατούσε στη λειτουργία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτισε κι αυτός σήμερα φόρο τιμής στον κληρικό: «ο αρχιεπίσκοπος Όσκαρ Ρομέρο ήταν μια έμπνευση για τον λαό του Σαλβαδόρ και για την Αμερική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Σήμερα στο Σαλβαδόρ και σ’ όλη την κεντρική Αμερική, οι ΗΠΑ καθοδηγούνται από το όραμα του αρχιεπισκόπου Ρομέρο», προσθέτει.

Στη χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής όπου σχεδόν το 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο φόνος του αρχιεπισκόπου αυτού που είχε αφοσιωθεί στους φτωχούς, στο τέλος μιας στρατιωτικής δικτατορίας, είχε σηματοδοτήσει την αρχή ενός οδυνηρού εμφύλιου πολέμου που έμελε να διαρκέσει από το 1980 έως το 1992 και να στοιχίσει τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 7.000 εξαφανίσθηκαν.

Στην πλατεία Σαλβαδόρ ντε Μούντο, δύο νέοι με το πρόσωπο καλυμμένο κρατούσαν σήμερα ένα πανό που έγραφε «ο δολοφόνος έχει όνομα: Ρομπέρτο ντ’ Ομπουισόν» – ένας στρατιωτικός διοικητής και ηγέτης της δεξιάς που αναγνωρίσθηκε το 1993, δηλαδή ένα χρόνο μετά το θάνατό του, από μια Επιτροπή Αλήθειας του ΟΗΕ ως ο άνθρωπος που παρήγγειλε το φόνο.

Ο δράστης της δολοφονίας ουδέποτε βρέθηκε.