Ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer και της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού θα προσφέρει η Νότια Αφρική, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται προκαλώντας αύξηση στον ημερήσιο αριθμό των νέων μολύνσεων, οι οποίες πλησιάζουν επίπεδα ρεκόρ.

Οι ενισχυτικές δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer θα είναι διαθέσιμες για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν έξι μήνες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Υγείας της Νότιας Αφρικής, ο Νίκολας Κρισπ. Οι ενισχυτικές δόσεις του J&J είναι ήδη διαθέσιμες για τους υγειονομικούς στο πλαίσιο κλινικής έρευνας και σύντομα θα χορηγούνται και στο ευρύ κοινό, πρόσθεσε.

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε περισσότερα από 22.000 νέα κρούσματα covid-19 χθες Πέμπτη (9/12), αριθμός ρεκόρ νέων μολύνσεων για το τέταρτο κύμα της πανδημίας που οφείλεται κυρίως στο στέλεχος Όμικρον. Ωστόσο ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλότερος από τα περισσότερα από τα 26.000 ημερήσια κρούσματα που είχαν καταγραφεί στο τρίτο κύμα της επιδημίας, το οποίο οφειλόταν κυρίως στο στέλεχος Delta, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φάαλα δήλωσε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τα πρώτα στοιχεία που προέρχονται από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία το στέλεχος Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ήπια νόσηση.

Η Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι οι περισσότερες νέες νοσηλείες ασθενών με covid-19 αφορούν ανεμβολίαστους.

Σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer δήλωσε: «Παρατηρούμε ότι αυτό το εμβόλιο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του. Ενδέχεται να μειώνεται λίγο, αλλά βλέπουμε η αποτελεσματικότητα να διατηρείται σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και αυτό είναι ενθαρρυντικό».